2010. január 24.

Idei kolbász és szalámi "termés"


A képen látható az elmúlt két nap ténykedésének termése füstölés előtt. 50 kg húst dolgoztunk fel, nagy részéből hagyományos kolbász és szalámi készült. Töltöttünk még marhahúsos szalámit és kolbászt – egy román recept alapján, a tavaly nagy sikert aratott csomboros moldovai sütőkolbászt és fehér, gyömbéres szalámit. Régóta szerettünk volna toulous-i kolbászt készíteni, idén erre is sor került, késsel aprítottuk hozzá a húst. Diszkrét a fűszerezése de nagyon jó az íze, holnap ez is, a többi kolbásszal-szalámival egyetemben megy a füstre.

Az elmúlt hosszú hétvégét Toscana-ban töltöttem ÉP-vel, ahonnan számos egyéb finomság mellett 7 jóféle olasz szalámit és kolbászt hoztunk haza tesztelésre, egyik jobb volt, mint a másik!  A romantikus hangulatú hétvége emlékére 5 kg (késsel aprított) húsból édesköménnyel ízesített finocchiona toszkán szalámit készítettünk, nagyon kíváncsi leszek az ízére, ám a kóstolással még egy jó hónapot várnunk kell.


Hogy teljes legyen a disznóvágási feeling, készült egy kisebb adag véres hurka, jó fűszeres, meg egy nagyobb adag erdélyi májas hurka.  Receptek később, szép sorban, hogy jövőre ne kelljen keresgélni:-)

16 megjegyzés:

Reni írta...

hú de jó lenne, ha még mindig vágnánk disznót a mamáéknál... szegények már öregek hozzá, nem tartanak disznót. na majd ha egyszer családi házban élünk... disznót tartani nem valószínű, hogy fogunk, de vágni tuti!

Reni írta...

ja amúgy csodás a "termés" :)

lorien írta...

Hát ez a kép, felhívás fosztogatásra :) Hol is laktok? :)))) Szép kis Csendélet

Altair írta...

Ejha! Ínycsiklandó látvány! :o)

Gratulálok, nem semmi munka lehetett!

andi írta...

Így jó nézni-csinálni nem szeretem :(
Elképzelem az illatot!!Mikor meg van füstülve,az valami fenséges!! :)

Sajtkukac írta...

Uh Gabojsza, remélem legközelebbi angyalkán is engem húzol :-) Vagy húsvétra nem tartunk ilyen "nyuszizást" :-) ???
Istenien néznek ezek ki!!!
(Amit mi kaptunk az melyik fajta volt???)

szepyke írta...

Az anyja, de jó kis kép ez!:)
Mindig irigyeltem a "régieket", hogy milyen megnyugtató érzés lehetett kimenni a kamrába, ahol ilyenek lógtak a plafonról...:)

anna írta...

hu gabojszam, nagyon jo kedvem lett h olvastam amit irtal "_"

jókaja írta...

Hol egy felmosórongy? Patakokban folyik a nyálam :-)

Gabojsza írta...

Köszönöm, köszönöm!:-)))
Niki, az a hagyományos paprikás fajta volt. Nyuszizás? Én benne vagyok!:-)

Notburga írta...

Gratulálok, csodás! Irigyellek, hogy van lehetöségetek ilyet "gyártani".

Zsiri írta...

Kolbszokból és hurkákból a házi a legjobb. A "termés" nagyon szép és gusztusos!

schteca írta...

Gabojsza, dear! Gratula, ez szép munka lehetett! A nyuszizás is jó ötlet, benne lennék, de majd ha esetleg vásárolható a finomságokból, akkor én már előre jelentkezem.
Ja, és mákos nagyon jól sikerült, meg voltam elégedve magammal. Sajnos, elfelejtettem fotózni (amihez egyébként sem értek nagyon, majd legközelebb, ha meglesznek a kockák.

Moha írta...

Hát ez szép kis termés! Kóstolónak lehet menni?
Jó nagy munka lehetett,ügyesek vagytok.
Ha hozol a legközelebbi GBT-re sütök egy rakás kenyeret hozzá!

Gabojsza írta...

Schteca, Moha, köszönöm! Számíthattok a kóstolóra a legközelebbi GBT-n:-)

Turák Kinga írta...

azt hiszem, az extrább recepteket kifüggesztem apunak. Rájött a kísérletezés. Bár, ezeket már csak az évvégi disznóvágásokon tudja kipróbálni!!!