2010. január 4.

Klasszikus krumplifőzelék



Mától csak virtuálisan tudom megölelni Nagylányt, aki elrepült Spanyolországba és ott is marad nyár végéig. Vasárnap és ma is kívánsága szerint készült az ebéd, tegnap húslevest, sült csirke szárnyat és krokettet, desszertnek ananászos lepényeket kért, ma délre krumplifőzeléket fasírttal.

Hozzávalók:
1/2 kg krumpli
1 fej hagyma
1-2 ek olaj
3 babérlevél
fél mk só
1 mk édes fűszerpaprika
2 dl tejföl (20%)
1 ek étkezési keményítő

A hagymát aprítom és az olajon megdinsztelem. Ha már üveges, rászórom a pirospaprikát, elkeverem, rádobom a megtisztított felkockázott krumplit és babérlevéllel, sóval, meg annyi vízzel, ami éppen ellepi felteszem főni. A keményítőt a tejföllel simára keverem, amikor a krumpli megfőtt, a levéből veszek ki egy keveset és apránként a keményítős tejfölhöz adom. Amikor már forró a keverék, és elég híg, akkor beleöntöm a krumpliba, óvatosan összekeverem, felfőzöm és hagyom kellően sűrűsödni. Langyosan tálalom fasírttal, tükörtojással vagy (maradék) sülttel.

Jó utat Babám és nagyon vigyázz magadra! Gondolj majd rám, mikor már unod a friss tengeri herkentyűt, Szent Jakab kagylót, garnélát és halat:-)

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

12 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Jó utat a lánynak! Remélem küld majd jó kis beszámolókat! (sóhaj)

gondaanyu írta...

Juj, az nagyon hosszú lesz mindkettőtöknek.
Juditék Németországban voltak egy évig, haza is jöttek, meg mi is mentünk, de a gondolat, hogy nem érhetem el bármikor, nekem rossz volt.
Ilyenkor aztán nagyon jó a net.
Szerencsés utat és sok vidám élményt kívánok neki.

Gabojsza írta...

Köszönöm, átadom:-)

Lori írta...

Azért nem lesz rossz Spanyolországban, de hú, a krumplifőzelék...nekem nagyon hiányozna anyu főzeléke. Biztos neki is fog.

merci írta...

nagyon jól hangzik - spanyolország is meg a krumplifőzelék is - de nem egyértelmű, hogy a fej hagyma mikor kerül a képbe?

Gabojsza írta...

Merci, köszönöm az észrevételt, javítottam:-)

merci írta...

á, köszi, megyek is tesztelni :)

Gabojsza írta...

Majd írd meg kérlek, hogy ízlett:-)

merci írta...

na, ma sikerült, mert a múltkori krumpli fagyott volt...
nagyon jó lett, bár ez nem meglepő, mert azért ez egy egyszerű kaja, de az ilyenek receptje mellett lehet kitartani egy életen át :)
már csak mosolygok magamban, de azért szólok, mert ezeket a recepteket főleg kezdők keresik az interneten: a pirospaprikát a hagyma után de még a krumpli előtt :)

Gabojsza írta...

Merci, köszi, javítom, mert a paprika kimaradt:-)

Névtelen írta...

Hehe...épp Spanyolországban olvasom :)

Gabojsza írta...

:-))) Nagylány már rég hazajött, most Dániában tanul:-)