2010. január 26.

Sült disznótoros krumplival, savanyú káposzta ágyon


Laktató, disznóvágás utáni vidékies téli ebéd. A krumpli és hagyma kivételével (azt a szembe-szomszéd termelte) a többi „saját termés”.

Hozzávalók:
pár szem krumpli
fél fej savanyú káposzta
egy szál friss kolbász
egy szál hurka
3-4 kis fej salotta

A krumplit és hagymát meghámozom, a hurka-kolbász bőrét lehúzom, majd mindent kb félcenti vastagra felszeletelek.
A savanyú káposztát vékonyra gyalulom és egy kevés olajjal (vagy zsírral) kikent piteforma (vagy egyéb sütőedény) aljára terítem. A káposztára sorakoztatom a krumplit, hagymát, hurkát, kolbászt, majd az egészet betolom a 180 fokos sütőbe és kb 1 órát sütöm. A kolbász kisülő zsírja isteni ízt ad a savanyú káposztának, a krumpli puha, de teteje ropogós és csodásan ízes a hurkától, kolbásztól. Egy pohár borral maga a falusi mennyország!