2010. január 31.

Puliszka kocka rókagomba pástétommal töltve


Ma éjfélkor ér végett a Zila tortaforma tesztsorozata. A harmadik, egyben befejező részben egy szabadon választott receptet kellett elkészíteni. Én egy egyszerű, de nagyszerű előételt készítettem a tesztelésre kapott kocka formába, mely számomra erdélyi, gyerekkori ízeket idéz.

Hozzávalók:
5 dl víz
2 dl tej
35 dkg kukoricadara
1 tk sómentes szupervega ételízesítő (mentes mindenféle ízfokozótól!)
20 dkg rókagomba
1 fej salottahagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 dl tejszín
só, frissen őrölt bors
1 ek morzsolt majornnna
1 doboz (125 g) tejszínes sajtkrém (natúr)

A vizet a tejjel felteszem főni, amikor forr megsózom és beleszórom a kukoricadarát, a szupervegát és folyamatos keverés mellett megfőzöm a puliszkát, majd belesimítom a leválasztó spray-el kezelt Zila kockaformába. Megütögetem, hogy légmentes legyen a töltés és hagyom hűlni, ezalatt a puliszka megdermed. Amikor kihűlt, leveszem a formát, kockákra vágom és tálaló tányérra helyezem.
Közben a gombákat és a hagymákat megtisztítom, szeletelem/aprítom és a vajon megpárolom. Fűszerezem, belereszelem a fokhagymát, felöntöm a tejszínnel, mártás sűrűségűre beforralom, majd hagyom kihűlni. Botmixerrel pépesítem és összekeverem a krémsajttal. Habzsákba teszem és betöltöm vele a puliszka kockákat, majd fodros petrezselyemmel díszítem.