2010. január 25.

Sonkák a pácban


avagy csendélet a kamrában:-)  Ez lesz belőlük.

14 megjegyzés:

lorien írta...

Te, Gabojsza, hány lába volt ennek a disznónak? :)))

Gabojsza írta...

Tudtam, hogy nem hagyod szó nélkül...:-)
Amúgy 6 volt és mind hátsó!

szepyke írta...

Jaj, én is azt hittem, hogy ez valami ufo disznó, hogy hat lába van...

Hat, és mind hátul? Nah, erre nem gondoltam. Elől mi volt rajta, kerék?:)))
Ez valami génkezelt disznó volt egyébként?:)

Horasz írta...

pácrecept, pácrecept, pácrecept??????

Gabojsza írta...

Horasz@ pácrecept itt:
http://href.hu/x/bbhf

szepyke írta...

Gabojsza, a másik posztnál azt írod, hogy konyhasóba dörzsölitek a húst. Én pácoltam már sonkát, de abban a receptben nem konyhasó, hanem valamilyen másik só volt, amit a hentesek használnak, a nevét nem tudom, elő kell ásnom a receptet. Állítólag az tartósít igazán, a sima konyhasónál sokkal jobban. Ezek szerint viszont jó a sima konyhasó is? Én anno tűvé tettem mindent ezért a sóért, és még mindig örzök egy adagot, most is meg akarom csinálni húsvétra a pácolt sonkát, mert nagyon finom lett!

t3v, az okostojas írta...

gbsz, amellett, hogy irigyellek :), egy ideje nem jön le nálam a feeded, már csodálkoztam, hogy nem írsz... e-társak, csak nálam van gond? más blogspotosok jönnek rendben.

Gabojsza írta...

Szepyke, a legolcsóbb, legdurvább konyhasót használjuk. Nem a finom szemcséjű, jódozottat, hanem azt a fajtát, amit Pesti házmesterek a csúszós, jeges járdára szórnak:-)
Hentes barátaink is ezt használják.

Gabojsza írta...

Okoska, nem tudom mi lehet a gond...én írok többé-kevésbé rendszeresen:-)

jókaja írta...

Szerintem Szepyke a nitrites pácsóra gondolt. Azt akkor használják, ha pár nap alatt le akarják tudni az egészet. Így születnek a gyorspácolt termékek.

Zsiri írta...

Valószínű a túlzott fáradtság miatt, de a címen hangosan felnyihogtam a kép láttán :-P

Altair írta...

:o) Mire végigolvastam a kommenteket, elfelejtettem, mit is akartam.

A nitrites pácsó nem is egészséges. Kisgyerekeknek például nem is ajánlott a fogyasztása.

Ahol nitrites a kútvíz, ott nem szabad fogyasztani. Most született ítélet annak a családnak az esetében, ahol az anya meg a nagymama nem hittek a védőnőnek és a kútvízzel itatták, mert ők is azt isszák és semmi bajuk. Csak a baba meghalt (methaemoglobinaemia) tőle. :o(

Mondjuk amennyi a sonkában van, az feltehetőleg nem árt, de óvatosan kell felhasználni, semmiképpen sem tenni többet rá, mint amennyit a recept ír. Ahhoz, hogy szép piros maradjon a hús és omlós is legyen jobb, mint a sima konyhasó.

Egyébként a húsiparban is sok próbálkozás van a kiváltására, de nincs más olyan anyag, ami ennyire jó lenne a spórás baktériumok szaporodásának meggátlására. És az előny/hátrány elemzés szerint azok a bacik ezerszer veszélyesebbek, mint a nitrit! :o)

Névtelen írta...

Ezek nem sonkák, hanem hátsó csülkök.

Gabojsza írta...

Ja. darabonként 10-12 Kg-os "hátsó csüékök":-)
A hat közül kettő megérte a 15 hónapos érlelést, még akkor is 8 kg körül volt darabja.