2010. január 20.

Mákos kocka narancslekvárral



A nagysikerű máktortát kipróbáltam a Zila kockaformában is. Előnye, hogy minden kocka egy falat és a legkellemesebb ízélmény eléréséhez épp a megfelelő mennyiségű narancslekvárral van töltve.


Hozzávalók:
2 kisebb tojás
120 g cukor
60 g vaj
90 g darált mák
135 g finomliszt
300 g 20%-os tejföl
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor
kevés citromlé és reszelt citromhéj
1 tk házi vanília kivonat

A sütőt 180 fokra előmelegítem, kimérem a lisztet, mákot, belekeverem a sütőport és szódabikarbónát.
A tojásokat habosra keverem a cukorral, hozzáadom az olvasztott vajat és azzal is elkeverem, citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítem. Beleöntöm a száraz hozzávalókat, majd a tejfölt és jól elkeverem. Az előkészített (spray-el befújt) sütőformába öntöm, elegyengetem, megütögetem, hogy ne maradjon levegős és betolom a 180 fokos sütőbe (a sütő ajtaját nem nyitom ki 20 percig) és 30 percig (illetve tűpróbáig) sütöm. Hagyom kicsit hűlni, kiborítom a formából, megtöltöm a kockákat narancslekvárral, feldarabolom csinos, egyfalatos adagokra és még langyosan tálalom.





Ez sem veszne össze jóféle vanília fagylalttal.

16 megjegyzés:

JOLI ZÖLDKOSARA írta...

Ez már művészet, egyenesen süti szobrászat.

Gabojsza írta...

:-))))

Nagylány írta...

Anya, eddig kibírtam a mai ebédet desszert nélkül, de látván ezt...bárcsak megkóstolva mondhatnám, hogy "Anya, ez isteni"! Azt hiszem, megyek vmi csokikával vigasztalódni.... :(

Gabojsza írta...

Angyalom, vígasztaljon a gondolat, hogy amint itthon leszel, sütök Neked! Apának is nagyon ízlett, Firenzébe kényeztettem vele:-)

Judith írta...

Jujj, de jol nez ki! Nyalcsorgato latvany!

gesztenye írta...

Gabojsza!

Nekem is tegnap jött meg a formám, amit rendeltem, bár én egy kicsit el vagyok kenődve, mert nem gonmdoltam, hogy ennyire kicsi, az ára meg....hmmmm, na majd meglátjuk, holnap próbálom ki.
gesztenye

Gabojsza írta...

Gesaztenye, szeretni fogod, meglátod!:-)

Millie írta...

Jajj de fini lehetett! A harmadik nekem is mások lesz!!!
:-D
Puszi, M.

schteca írta...

Hát Gabojsza drágám, ez még jobban tetszik, mint az előző. Úgyhogy a hétvégén kipróbálom a tortát és megrendelem ezeket a formákat, aztán majd ezt is. Úgy nézem, ez tényleg jó lehet sokféle falatra.

Zsofi írta...

Első reakció: ide nekem ezt a formát. Aztán megnéztem az árát is... :-(

Gabriella Gergely írta...

Azt szeretnem megkerdezni, hogy mi a titka a Zila kocka formaban keszult maktortanak? Nekem ugyanis sehogy sem akar sikerulni, pedig tobbszor is nekifutottam. Ragacsos es vizenyos lesz, bar a teteje sotetbarna es a tuproba azt jelzi, hogy megsult.

Gabojsza írta...

Gabi, az elmondottak alapján nem sül meg a tésztád rendesen. Milyen sütőben sütöd? Én villany sütőben, légkeveréssel sütöttem. Meg kellene próbálni alacsonyabb hőfokon (mondjuk 150-160 fokon), kicsit hosszabb ideig. Az enyém nem volt sem ragacsos, sem vizenyős.

Gabriella Gergely írta...

Villanysuto, nem legkevereses. Megprobalom alacsonyabb hofokon sutni legkozelebb. A gombaszosszal toltott puliszka kockak viszont remekul sikerultek; koszonom a receptet!

Gabojsza írta...

Örülök, hogy ízlett, köszönöm a visszajelzést:-)

Gabriella Gergely írta...

Sikerult! Megfogadtam a tanacsod es 140-145 fokon sutottem kb 55 percig. Nagyon finom lett! Narancslekvar kerult bele, majd aprora vagott, friss mentalevel minden kocka tetejere. Meg egyszer koszonom az utbaigazitast.

Gabojsza írta...

De jó! Örülök, hogy sikerült!