2010. január 31.
Klopfolt krumpli
Tegnap néztem meg neten a Mesterszakács azon részét, melyben a gasztrobloggerek (Chili&Vanília, Fűszeres Eszter és Malackaraj Anna) voltak a kritikus zsűri, mindhármuknak nagyon ízlett az Éva által készített krumpliköret. Ez kísérte ma nagy sikerrel a rántott csirkemájat.
Hozzávalók:
fejenként 2 krumpli
nagy szemű tengeri só
frissen őrölt bors
1 ág friss rozmaring
olívaolaj
A krumplikat alaposan megsikálom, tisztára mosom és enyhén sós vízbe puhára főzöm. Ha megpuhultak, még melegen kiszedem őket egy alufóliával bélelt sütőlemezre, húsklopfolóval mindegyiket ellapítom (ettől szétnyílnak). Ezt a műveletet nem érdemes teljes erőből végezni, elvégre egy főtt krumplival küzdünk, nem egy szelet nyers hússal:-) Elég finoman rákoppintani, vagy ha nincs kéznél klopfoló, tenyérrel is szétlapítható. Ezután meglocsolom jóféle olívaolajjal, tekerek rájuk kevés borsot, megszórom nagy szemű tengeri sóval (én Maldon sópelyhet használtam) és maréknyi felaprított rozmaring levéllel. Betolom a 220 fokra előmelegített sütőbe, míg kicsit megpirulnak.
Nagyon ízlett, némelyik alja jó ropogós lett, az odasült "pörcökért" egyenesen harc folyt:-)