2010. január 31.

Klopfolt krumpli


Tegnap néztem meg neten a Mesterszakács azon részét, melyben a gasztrobloggerek (Chili&Vanília, Fűszeres Eszter és Malackaraj Anna) voltak a kritikus zsűri, mindhármuknak nagyon ízlett az Éva által készített krumpliköret. Ez kísérte ma nagy sikerrel a rántott csirkemájat.

Hozzávalók:
fejenként 2 krumpli
nagy szemű tengeri só
frissen őrölt bors
1 ág friss rozmaring
olívaolaj

A krumplikat alaposan megsikálom, tisztára mosom és enyhén sós vízbe puhára főzöm. Ha megpuhultak, még melegen kiszedem őket egy alufóliával bélelt sütőlemezre, húsklopfolóval mindegyiket ellapítom (ettől szétnyílnak). Ezt a műveletet nem érdemes teljes erőből végezni, elvégre egy főtt krumplival küzdünk, nem egy szelet nyers hússal:-) Elég finoman rákoppintani, vagy ha nincs kéznél klopfoló, tenyérrel is szétlapítható. Ezután meglocsolom jóféle olívaolajjal, tekerek rájuk kevés borsot, megszórom nagy szemű tengeri sóval (én Maldon sópelyhet használtam) és maréknyi felaprított rozmaring levéllel. Betolom a 220 fokra előmelegített sütőbe, míg kicsit megpirulnak.
Nagyon ízlett, némelyik alja jó ropogós lett, az odasült "pörcökért" egyenesen harc folyt:-)

5 megjegyzés:

nokedli írta...

hú, ez nálunk is tuti befutó lesz. én miért nem tudok ilyen müssorokat néznii?:-(

ősi homár írta...

öööö, rukkola:) idén kinyírta a hideg, pedig volt, hogy hó alól is szedtünk

mostanában a sütőben majdnem minden (légkeverős) grillezést kap a végén, ezis jó lehet úgyis

Gabojsza írta...

Nokedli, Te is meg tudod nézni az egész sorozatot! Én is neten néztem, itt: http://video.viasat3.hu/mesterszakacs

Ősi homár, ez a ruccola is Velencéből jött, a trevisoi radicchioval együtt. Igaz, ott töredékét fizettem érte, mint itthon...

Névtelen írta...

A mai ebéd köreteként elkészítettem. Voltak problémáim
a klopfolásnál a krumpli szerteszét potyogott, a konyhában minden krumplis lett. Talán nem a megfelelő fajtát használtam vagy kevesebb ideig kellett volna klopfolás előtt főzni.
Tudnál segíteni?
Köszönöm
Éva

Gabojsza írta...

Kedves Éva,
a krumpli szétklopfolását nem érdemes erőből tenni, csak finoman szétlapítani, hogy "kinyíljon" (lehet esetleg tenyérrel is végezni). Mindenképp kijavítom a bejegyzést, hogy miattam ne kelljen konyhát takarítani...
Hú, remélem ebédidőben nem miattad csuklottam:-)))