2010. január 1.

Gordon Ramsay kétszer sült császárhúsa


BÚÉK! 2010
Amióta eszemet tudom, Újév napján hagyományos ebédünk van: húsgombócos korhely leves, hagyományos lencsefőzelék és bőrös malacsült, mely rejt némi variációs lehetőséget, mert egyik évben comb, másik évben csülök, vagy épp sült, préselt császárhús, Gordon Ramsay „Vasárnapi ebéd” című könyvében lévő recept szerint.

Maga a könyv számomra nem annyira tetszetős kivitelü, (erről már írtam), „A fickó F-fel” TV-ben látott epizódja késztetett arra, hogy így készítsem a császárhúst. Zseniális!

Hozzávalók 4-6 főre:
kb 1,5 kg csont nélküli bőrös császárhús
tengeri só és frissen őrölt bors
olívaolaj
2 fej fokhagyma, vízszintesen elfelezve
1 csokor friss kakukkfű
fél dl fehérbor
fél liter húsleves (alaplé)

A császárhús bőrét éles késsel beirdalom, bekenem olívaolajjal, sóval, frissen őrölt borssal. A húsos részét sózom, borsozom. A felezett fokhagyma fejeket egy enyhén kiolajozott tepsibe helyezem, vágott oldalukkal felfelé, rászórom a kakukkfű ágakat, bőrös oldalával felfelé ráfektetem a húst a fokhagyma talapzatra, meglocsolom még egy kis olívaolajjal, szórok rá még némi sót, aláöntöm a bort és az alaplevet, lefedem alufóliával és másfél-két órára (illetve ameddig megpuhul) betolom a 170 fokra előmelegített sütőbe. Egy óra elteltével időnként leveszem a fóliát, meglocsolom a tepsiben lévő szafttal és teljes puhulásig sütöm. Kiveszem a tepsiből, sima felületre teszem hűlni, a tetejére egy másik tepsit teszek, ebbe 2-3 konzervet, ezzel lenyomatom a húst, amitől ellapul. Másnapig a hűtőben hagyom a súly alatt formálódni, egyenesedni.

A keletkezett szaftot leszűröm egy kis edényben és beforralom, besűrítem.

Tálalás előtt a legmagasabb fokozatra állítom a sütőt, a préselt húst egyforma hasábokra vágom, papírtörlővel szárazra törlöm, bőrös részükkel felfelé tepsibe állítom, meglocsolom olívaolajjal, megszórom (Maldon) sóval, 15 perc alatt aranybarna, ropogósra sütöm, 5 percig pihentetem, majd tálalom a lencsefőzelékkel, vagy a beforralt pecsenyelével és körettel.

7 megjegyzés:

sedith írta...

Adjon isten minden jót
az új esztendőben:
jobb időt mint tavaly volt
az új esztendőben,
jó tavaszt őszt telet nyárt,
jó termést és jó vásárt
az új esztendőben!

Adjon isten minden jót
az új esztendőben:
drága jó bort olcsó sót
az új esztendőben,
jó kenyeret szalonnát,
tizenkét hónapon át
az új esztendőben!

Adjon isten minden jót
az új esztendőben!
Vegye el mind a nem jót
az új esztendőben;
mitől félünk mentsen meg ,
amit várunk legyen meg
az új esztendőben!

BÚÉK!

Gabojsza írta...

Edith, köszönöm!:-) Viszont kívánom!

szepyke írta...

Nagyon boldog új évet, mely egészségben, békességben, boldogságban, gazdagságban teljen!

Gabojsza írta...

Szepyke, neked is!

Jutka írta...

Kívánok Neked és szeretteidnek Békés Boldog Új Esztendőt, üdv. Jutka.

Maimoni írta...

Boldog új évet kívánok én is!

Gabojsza írta...

Jutka, Móni: köszönöm! Nektek is hasonló jókat!:-)