2010. január 2.

Pulyka kocsonya


A sertés kocsonyánál könnyedebb változat, a legjobb, ha pulyka szárnyból és alsó combból főzzük. Ugyanúgy készül, mint a sertés kocsonya, de a bőrkét nem szoktuk „tálalni” (annak Boxi kutyánk jobban örül), a tányérra csak a szín hús kerül.

Hozzávalók:
pulyka szárny és alsócomb
1 nagy fej hagyma
2 fej fokhagyma
szemes bors
1-2 ek ételízesítő (én ízfokozó, adalék és sómentes szupervegát használok)


A húsokat megmosom és hideg vízben (annyi, hogy jól ellepje) felteszem főni egy méretes edényben a felnegyedelt hagymával, egy fej (hámozatlan) fokhagymával, sóval, borssal, ételízesítővel. Ha forr, azonnal minimál takarékra csendesítem alatta a lángot, mert csak gyöngyözve szabad neki főni, különben zavaros lesz a kocsonya. Folyamatosan lehabozva addig főzöm, míg a hús teljesen meg nem puhul, leválik a csontokról. (ez pár óra)
Ekkor leveszem az edényt a tűzről, szűrőkanállal kiszedem a húsokat és a visszamaradt lében elkeverem a második fej fokhagymát zúzva, vagy reszelve, hadd adja ki a zamatát. Ha a husik már annyira kihűltek, hogy meg tudom fogni, kicsontozom, lebőrözöm és mély tálakba rendezem.

Ilyenkor érdemes magunk mellé készíteni egy kis sót és friss kenyeret, mert ebből a főtt, meleg husiból meg a csontok mélyedéseiben megbúvó cupák és hús cafatokból, amiket kézzel nem lehet kiszedni, csak kiszopogatni, istenien be lehet lakmározni! :-) Azért legyünk tekintettel családunkra is és ne faljuk fel az egész főtt húst, jó az a kocsonyában is:-)

A húsokra rámerem egy szűrőn keresztül a levet, majd hűvös helyen kidermesztem a kocsonyát.
A családunk nagy kocsonyaimádó, karácsony előtt és újévre mindig főzzük, de húsvétra is. Nálunk egy a lényeg: legyen benne sok hús, még több „rezgős” rész és legyen jó fokhagymás!

Egyszemélyes adagokban is szoktam készíteni.