2010. január 2.

Pulyka kocsonya


A sertés kocsonyánál könnyedebb változat, a legjobb, ha pulyka szárnyból és alsó combból főzzük. Ugyanúgy készül, mint a sertés kocsonya, de a bőrkét nem szoktuk „tálalni” (annak Boxi kutyánk jobban örül), a tányérra csak a szín hús kerül.

Hozzávalók:
pulyka szárny és alsócomb
1 nagy fej hagyma
2 fej fokhagyma
szemes bors
1-2 ek ételízesítő (én ízfokozó, adalék és sómentes szupervegát használok)


A húsokat megmosom és hideg vízben (annyi, hogy jól ellepje) felteszem főni egy méretes edényben a felnegyedelt hagymával, egy fej (hámozatlan) fokhagymával, sóval, borssal, ételízesítővel. Ha forr, azonnal minimál takarékra csendesítem alatta a lángot, mert csak gyöngyözve szabad neki főni, különben zavaros lesz a kocsonya. Folyamatosan lehabozva addig főzöm, míg a hús teljesen meg nem puhul, leválik a csontokról. (ez pár óra)
Ekkor leveszem az edényt a tűzről, szűrőkanállal kiszedem a húsokat és a visszamaradt lében elkeverem a második fej fokhagymát zúzva, vagy reszelve, hadd adja ki a zamatát. Ha a husik már annyira kihűltek, hogy meg tudom fogni, kicsontozom, lebőrözöm és mély tálakba rendezem.

Ilyenkor érdemes magunk mellé készíteni egy kis sót és friss kenyeret, mert ebből a főtt, meleg husiból meg a csontok mélyedéseiben megbúvó cupák és hús cafatokból, amiket kézzel nem lehet kiszedni, csak kiszopogatni, istenien be lehet lakmározni! :-) Azért legyünk tekintettel családunkra is és ne faljuk fel az egész főtt húst, jó az a kocsonyában is:-)

A húsokra rámerem egy szűrőn keresztül a levet, majd hűvös helyen kidermesztem a kocsonyát.
A családunk nagy kocsonyaimádó, karácsony előtt és újévre mindig főzzük, de húsvétra is. Nálunk egy a lényeg: legyen benne sok hús, még több „rezgős” rész és legyen jó fokhagymás!

Egyszemélyes adagokban is szoktam készíteni.

4 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Gabojsza, ez isteni lehet. Soha nem próbáltam még pulyka husiból. És eléggé zselatinos lesz?

Gabojsza írta...

Alíz, tényleg isteni!:-)
Én Moldovában tanultam (ott inkább pulyka és csirkehús kocsonyát esznek). Ha több szárnyat teszel bele, mint combot, akkor elég zselatinos lesz. Ha mégsem akarna eléggé kötni, rá lehet segíteni némi por zselatinnal.

Klára írta...

Nekem is épp ez volt a kétségem, hogy eléggé megdermed-e? Azt tudom, hogy a csirkeláb remek kocsonya alap, de nem gondoltam, hogy a pulyka is jó. Jó ötlet, köszi!

Névtelen írta...

Nyúlból is lehet ezzel az eljàrassal.
Én speciel pont nyúlkocsonyàt nem foztem, de amikor parolom sütes elott a nyulat az a lé gyonyoruen megköt!