2010. január 15.

Gorgonzolás sütőtök krémleves


A legfinomabb sütőtök krémleves, amit valaha készítettem. Még az étkezés terén szuperkonzervatív Édesapámnak is ízlett:-)

Hozzávalók:
fél kiló sütőtök
70 g Gorgonzola
1 érett körte
50 g vaj
1 ek szezámolaj
1 salotta hagyma
700 ml csirkealaplé
200 ml tejszín
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió

A sütőtököt és a körtét félbevágom, kikaparom a magjait és nagyjából egyforma méretű kockákra vágom. A salottát megpucolom, felaprítom és a vaj-szezámolaj keveréken megdinsztelem. Mikor üvegesedni kezd, hozzáadom a sütőtök kockákat és pár percig tovább pirítom. Hozzáöntöm az alaplevet, hozzáadom a körtét, sózom, borsozom és 25-30 percig, illetve ameddig a sütőtök megpuhul, lassú tűzön főzöm. Botmixerrel pürésítem, reszelek bele szerecsendiót, ha kell utánízesítem. Belemorzsolom a gorgonzolát és hagyom beleolvadni a levesbe, majd hozzáadom a tejszínt és amint egyet rottyan, már kész is. Gorgonzolás pirítóst adok hozzá.

Mayától
lestem.