2010. január 13.

Kolozsvári rakott káposzta



Hogy mennyire autentikus, nem tudom, mindenesetre gyerekkoromban, Erdélyben így készült. Mint általában a savanyú káposztás ételek, ez is annál finomabb, minél többször van melegítve. Mindig jókora adag készül belőle, aztán 2-3 napig rájárunk.

Hozzávalók:
1 kg (házi)savanyú káposzta
csipetnyi őrölt kömény
2-3 babérlevél
70 dkg darált (sovány) sertéshús
15 dkg szeletelt bacon
2 nagy fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 ek zsír
3 ek olaj
10 dkg rizs
só és frissen őrölt bors
1 ek morzsolt csombor (borsikafű)
1 ek szárított kapor
1 tk őrölt paprika
4 dl tejföl

A káposztát vékonyra gyalulom, mert mi egész fejeket savanyítunk. Ha szükséges hideg vízzel átöblítem és 20-30 perc alatt, kevés vízzel, csipetnyi őrölt köménnyel és 2-3 babérlevéllel majdnem puhára párolom.
Amíg fő a káposzta, az aprított hagymát olajon üvegesre dinsztelem és elfelezem. Felén megdinsztelem a jól megmosott rizst, amit fűszerezek sóval, borssal, felöntök másfélszeres mennyiségű vízzel, forralom 3-4 percig, majd bebugyolálom és párnák közé teszem (párnás rizst szoktam készíteni). A hagyma másik feléhez hozzáadom a darált húst, sózom, borsozom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, a csombort és kaprot, kevés pirospaprikát és kb 20 percig dinsztelem, ha szükséges 1-2 ek vizet öntök alá.
Egy méretes, mélyebb sütőedényt zsírral kikenek, beleterítem a káposzta 1/3 részét, erre ráterítem a rizs felét, majd erre a darált hús felét. Meglocsolom pár ek tejföllel, majd megismétlem a rétegezést és káposztával fejezem be. Rákerül a maradék tejföl és az egészet betakarom szeletelt baconnal. Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 30 perc alatt szép pirosra sütöm. Tálaláskor puha fehér kenyeret és tejfölt adok hozzá. Imádom!

Ha tetszett a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.