2010. január 11.

Tokány puliszkával


Azt nem mondhatom, hogy rajongok a pörköltekért. A bográcsos változat néha jöhet, vidéken (azaz falun) társas összejöveteleken többször is előfordul, mint szeretném. Ami igazán jól tud esni – akkor is, ha kis lábasban, nem bográcsban készül – az a paprikás tokány. Úgy, ahogy Édesanyám készítette gyerekkoromban és készíti a mai napig, puliszkával körítve.

Hozzávalók:
1 kg sertéshús
fél ek sertészsír
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál házi paprikakrém
3 - 4 gerezd fokhagyma
frissen őrölt fekete bors
1 kiskanál majoránna
1 kiskanál pirospaprika


A húst felcsíkozom - felkockázom, ahogy éppen sikerül, a lényeg, hogy nagyjából egyforma méretű darabok legyenek. A vöröshagymát apróra vágom és a zsíron üvegesre dinsztelem. Hozzáadom a finomra vágott fokhagymát, amikor megérzem az illatát rádobom a húst, hagyom kifehéredni, majd meghintem fekete borssal, pirospaprikával, majoránnával és sóval. Összekeverem, majd hozzáadom a házi paprikakrémet (kevésbé tudatos vásárlók helyettesíthetik Édes Annával), pár percig kevergetve párolom, majd annyi vizet öntök alá, hogy épp ellepje a húst. Lefedem és lassú tűzön, néha megkevergetve és szükség szerint a vizet pótolva hagyom a húst puhára párolódni. A szaftja bővebb, mint egy pörköltté de szépen besűrűsödik.
Puliszkával és házi savanyúsággal tálalom.

7 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Hmmmmm, nyammm, nyamm, de finom!

Judit írta...

Jó ötlet!Régi jó otthoni ízek!
Valóban szinte többet írsz mint előtte, de nekünk és biztos neked is, nagyon jó!

sedith írta...

Na, most hogy belaknék belőle!:) Bánom, hoyg végül oldalast vettem elő és nem pörköltnek való húst, pedig eredetileg azt akartam. no, majd legközelebb: :)

B. írta...

IMÁDOM! Gyermekkorom ízei :)

Névtelen írta...

Egy buta kérdés: mi a különbség a tokány és a pörkölt között?
trixi

Gabojsza írta...

Trixi, nem sok: a tokányban nincs annyi pirospaprika és hosszabb lére van eresztve. Erdélyben nem sok pörköltet főznek, de tokány készül minden háznál:-)

nemeth-ek írta...

Valami érdekeset szerettem volna készíteni a sertés combból. Keresgéltem, keresgéltem, aztán rátaláltam erre a receptre, hát ezt fogom elkészíteni!!! Köszi a receptet! Ha jól fog sikerülni, teszek fel róla egy képet, természetesen rád hivatkozom majd! :)