2010. január 30.

Ropogós, sült hagymás kenyér


Jó dolgom van! Szerdán még úgy nézett ki, hétvégén fel sem állok majd a gép elől, mert befutott 2 fordítási munka, de letudtam, így enyém a hétvége, végre beszabadulok a konyhába! Ebédre a Rialto-n vásárolt trevisoi radicchioval készítek rizottót, Picilánynak terápiás csokis sütit ígértem és rám vár még a Zila kockaforma tesztelés utolsó, szabadon választott felvonása is. Már rotyog a leves – amit majd alaplének használok a rizottóhoz – és kisült egy isteni, ropogós, sült hagymás kenyér.

Tegnap este bekevertem fél kiló lisztből egy kenyérnek valót, amibe tettem a Szép kis Indiában vásárolt ropogós sült hagymából. Nagyon klassz kis kenyér lett! Az íze jó hagymás, csak vajjal megkenve is mennyei, de egy pohár vörösborral kiegészítve akár vacsora is lehet (ha marad!). A ropogós sült hagyma pedig erősen addiktív, jó részét „elcsipegettük”.

Hozzávalók:
500 g liszt (BL55)
2 kiskanál só
5 evőkanál ropogós, sült hagyma
5 g szárított élesztő
4 dl víz

A száraz hozzávalókat összekeverem, hozzáöntöm a langyos vizet és szilikon lapát segítségével tessék-lássék módjára összedolgozom. Tiszta konyharuhával letakarva kelesztem estétől reggelig, majd ha felkeltem és a reggeli kávémtól már magamhoz tértem, beteszem a kenyérsütő edényt a sütőbe (jelen esetben egy fedeles jénait, mert a fél kiló liszthez túl nagy lenne a kenyérsütő edényem) és begyújtom a sütőt a legmagasabb fokozatra. Közben egy erősen lisztezett tálcára borítom a kenyértésztát, összehajtogatom (jobbról-balról-alulról-fölülről) és konyharuhával letakarva hagyom pihenni annyi ideig, míg a sütő eléri a maximum hőmérsékletet (ez kb fél óra). Az immár tűzforró fedeles, ovális jénait kiveszem a sütőből, bele a tészta, rá a fedő, sütőbe vissza fél órára, majd fedő le és tovább sütés még 25-30 percig.


Gyönyörű, kopogó hangú, ropogós héjú, hagyma illatú és ízű kenyér a végeredmény.