2009. október 1.
Csőben sült brokkoli
Tegnap tobzódás volt a piacon, kicsit túl is vásároltam magam, mint mindig, amikor nem konkrét elképzeléssel megyek. Vettem gyönyörű kaliforniai paprikákat, sárgát, zöldet, pirosat, két féle erős paprikát, zöld és sárga cukkinit, fehér padlizsánt, gombát, ceruza babot és rengeteg petrezselyem zöldet (fagyasztóba, télire). Egy helyen volt brokkoli is, zsenge, friss és apró, olyan szilvás gombóc nagyságú fejek, hát hoztam haza abból is, ma csőben sült köret lett belőle.
Hozzávalók:
fél kg brokkoli
só, frissen őrölt bors
fél liter tej
5 dkg vaj
1 púpos ek liszt
1 gerezd fokhagyma
őrölt szerecsendió
25 dkg reszelt sajt (mozzarella-cheddar keverék)
2 ek zsemlemorzsa
A brokkolit megmosom és sós vízben 10 percig előfőzöm. A kivajazott sütőedényem alján egyenletesen elterítem és megborsozom. Besamelt készítek fél liter tejből és a fenti mennyiségű vajból, lisztből: megolvasztom a vajat, ha már habzik, rászórom a lisztet és mielőtt barnulni kezdene fokozatosan hozzáöntöm a tejet, közben állandóan keverem. Szinte azonnal besűrűsödik. Sózom, jó sok frissen őrölt borsot, őrölt szerecsendiót adok hozzá, belekeverem a zúzott fokhagymát, majd a reszelt sajtot. Addig keverem, míg a sajt felolvad, majd a kész besamelt rálocsolom a brokkolirózsákra. Megszórom zsemlemorzsával és 200 fokos sütőben kb. 25 percig, illetve addig sütöm, míg szépen megpirul. Rántott pulykamellet kísért.