2009. október 17.

Szombat - halnap


A szombat délelőttök általában azonos forgatókönyv szerint zajlanak: reggel piac, bevásárlás, közös családi reggeli (előző vasárnap óta ez az első alkalom, hogy mind a négyen együtt vagyunk az asztalnál), majd romeltakarítás (pénteken mindenki lezserebb a rendrakással), kenyér sütés, ebédkészítés. Ha elhúzódik a reggeli, vagy estére vacsorás program adódik, a legjobb ebéd egy „gyorsan összedobom”, könnyű halétel.

Hozzávalók 4 főre:
1 kg halfilé (nekünk most tőkehal jutott, láttam már szebbet is, bár az íze nem rossz. Ejj, ha én gazdag nyugdíjas leszek, tengerpartra költözök és mindennap friss halat, meg tengeri herkentyűt ebédelek!)
20-25 dkg koktél paradicsom (idén az apró koktélparadicsom bokor „felmászott” az almafára, az almát már leszedtük, paradicsom még van)
2 fej lilahagyma
2-3 ek olívaolaj
friss vagy morzsolt bazsalikom
tengeri só és frissen őrölt bors

Egy sütőtál alját kirakom vékonyra szeletelt lilahagymával, ráfektetem a halfiléket, sózom, borsozom és megszórom bazsalikommal. A halra újabb hagymakarika réteg kerül és a koktélparadicsomok. Meglocsolom olívaolajjal és 200 fokos sütőben 20 perc alatt kész is!
Friss kenyérrel és muzsdéjjal* ettük, száraz fehérborral öblítettük.

*A muzsdéjról: sok fajtája létezik, mindegyik alapja a zúzott fokhagyma.
A legegyszerűbb, ha a zúzott (reszelt) fokhagymát felöntjük szódával, vagy buborékos ásványvízzel és már kész is a muzsdéj (én sózni nem szoktam, van aki előbb kikeveri a fokhagymát sóval, aztán önti fel). A szénsavas víz kiszívja a fokhagyma erejét, élénkíti az ízét (ezt a variációt akkor is tudtam fogyasztani amikor még 3 epekövem volt és a fokhagymát nem bírtam megenni epegörcs veszélye nélkül).
Lehet variálni: sóval kikeverni, ízesíteni citromlével, kevés (oliva)olajjal, de ismerek olyan receptet is – főleg roston sült pisztránghoz szoktuk fogyasztani - amelyhez a zúzott fokhagymához, miután sóval és kevés olajjal „habosra” kevertem, hozzáreszelek egy friss paradicsomot (apró lyukú reszelőn) és csomborral ízesítem. Létezik majonézzel készített változat is, a francia konyha használja. Erdélyben és egész Romániában nem esznek grillezett húst sem halat muzsdéj nélkül:-)

5 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Nagyon tetszik ez a recept! Amilyen egyszerű, annyira nagyszerű!
Gabojsza áruld el nekem légyszi, hogy mi az a "muzsdéj"? Ezt még sosem hallottam... :O)

gabojsza írta...

Bocs, odaírhattam volna:-) Kiegészítem a bejegyzést, hátha másnak is hasznára válik.

Felhőlány írta...

Ez tetszik! :) Nagy fokhagyma rajongó vagyok, de még sosem hallottam a muzsdéjról! Semmi jónak nem vagyok az elrontója, úgyhogy a legközelebbi halas fogáshoz ki fogom próbálni! Köszönöm!

dora írta...

A muzsdej zuzott fokhagymabol es olajbol keszul (altalaban jo minosegu napraforgo olajat hasznalnak, oliva olajjal is elkeszitheto, de az ize teljesen mas lesz), nem pedig fokhagymabol es szoda vizbol...ha pedig tejfolt vagy paradicsom pasztat is keverunk melle akkor mar nem nevezhetjuk muzsdejnak.

gabojsza írta...

Én inkább buborékos ásványvízzel készítem, sokkal üdébb az íze mint az olajos változatnak, mi azt szeretjük...Attól az még muzsdéj:-)
A paradicsomos változat pedig nem pasztával, hanem friss paradicsommal készül és abban a változatban van olaj is. A vármezei pisztrángot is azzal szolgálják fel a helyiek.