2009. október 4.

Baconos sertésszűz korona


Sokszor hallom, hogy drága a sertésszűz. Hát olcsónak nem mondható, de ha egy fejedelmi fogáshoz négy főre 900,-Ft-ot hagyok a hentesnél és nem farhátat, hanem sertésszüzet tálalok belőle, azt gondolom, megéri!

Hozzávalók:
2 db sertés szűzpecsenye (kb 55 dkg)
8 szelet bacon
2 evőkanál mustár (nálam dijoni, petrezselymes)
2 gerezd fokhagyma
provence-i fűszerkeverék
1 dl fehérbor
1 dl húsleves (vagy alaplé)
só, frissen őrölt bors
mogyorónyi vaj, a sütőtál kikenéséhez

A húst hosszanti irányban elnegyedelem (akinek most megfordul a fejében, hogy „szüzet hosszában elvágni???”…, annak igaza van, de tegye túl magát rajta, inkább ragadjon kést!)
Minden csíkra fektetek egy szelet bacont, feltekerem, összeillesztem a két végét és lezárom a „koronát” egy fogpiszkálóval úgy, hogy a két bacon szeletvég egymást átfedje egy kicsit. A 8 koronát egy kivajazott sütőtálba helyezem.
Összekeverem a mustárt a zúzott fokhagymával, provence-i fűszerkeverékkel, sóval és borssal. Egy ecsettel rákenem a húskoronákra, aláöntöm a húslevest és a bort és 180 ° C-ra előmelegített sütőben sütöm mintegy 20 percig alufóliával borítva. Eltávolítom a fóliát és hagyom picit pirulni, közben locsolgatom a szaftjával, így nem szárad ki.

Baconnal körbetekert zöldbab kévével körítettem, amit én nem a sütőben készítek, hanem a roppanós-puhára főzött zöldbabot, miután körbetekerem baconnal, egy serpenyőben csak addig sütök kevés vajon, míg a bacon-szalag megpirul, így a zöldbab nem szárad ki.

Innen az ötlet.