2009. október 16.

Tejszínes rakott csicsóka


A piacon kaptam csicsókát (más néven csókapityóka, földialma, tótrépa), ami nem csak finom, hanem nagyon egészséges: ötször annyi rostanyagot tartalmaz, mint a burgonya, jótékony hatással van az emésztésre. Cukortartalma könnyen felszívódik, szénhidráttartalma jóval kisebb a krumpliénál. Gazdag nyomelemekben, főleg vasban és szilíciumban, magas a kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma. Jelentős a vitamintartalma is, főleg bétakarotin, thiamin, riboflavin, niacin, aszkorbinsav (vagyis A-, B1-, B2-, B3-, C-vitamin) található benne. Kedvezően hat a magas vérnyomásra, az érelmeszesedésre, növeli a HDL, azaz az a jó hatású- az „érvédő” koleszterin szintjét. Javítja a májfunkciókat, jelentős a szerepe a húgy- és a vesekő oldásában, gyógyítja a köszvényt.
Régen savanyúságként ettem, nagyon ízlett, ma füstölt sajttal, salottahagymával rétegeztem és tejszínnel leöntve sütöttem meg.

A hámozott csicsókát karikára szeltem és kivajazott tűzálló tálba sorba raktam. A csicsóka-sorra füstölt pizza mozzarella és vékonyra szelt salotta, ismét csicsóka, sajtszelet és hagymakarikák kerültek, a csicsóka rétegeket sóztam, borsoztam. A rétegezést addig folytattam, amíg a hozzávalók el nem fogytak, tejszínnel leöntve, sütőben pirosra sütve tálaltam.