2009. október 19.
Hagymalekváros csiga
A sonkás virágok és a konfitált fokhagymás kenyér sikerén felbuzdulva másnap tripla adag tésztát kevertem be, ami brutálisan hangzik, de mégsem az, ha a tripla adag 90 deka lisztet jelent. Volt még a hűtőben aszalt áfonyás lilahagyma lekvár, ezzel készítettem egy adag csigát, egy hagymalekváros kenyeret és mivel délelőtt lereszeltem egy rakás maradék sajtot azután, hogy rátaláltam a sajtos fiókban felejtett gorgonzolára, a harmadik adag tésztából egy sajtos kalácskenyeret készítettem. Mindehhez vasárnap este 8-kor fogtam hozzá:-)
Hozzávalók:
300 g liszt
120 ml tej
21 g friss élesztő (fél kocka)
50 ml olaj
1 kk só
1 / 2 teáskanál cukor
szeletelt sonka
1 tojás
A langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverem az olajat, a sót és rugalmas, sima tésztát gyúrok. Tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom állni 30 percig. Kiveszem a kelesztő tálból a tésztát és sodrófával kinyújtom olajozott felületen téglalap alakúra. Rákenem a hagymalekvárt, feltekerem mint egy bejglit és 2 cm vastag szeleteket vágok a tekervényből. Egymástól tisztes távolságba, sütőpapíros tepsire helyezem a csigákat és betolom a hideg sütőbe. Bekapcsolom a sütőt 200 fokra és amíg a sütő felmelegszik, a tészta még kel egy keveset. 15-20 perc elég nekik, elkészülési fokát a színén is látni. Nagylány tízóraira vitt belőle az iskolába és felhívott áradozva, hogy a 12 S-ben nagy sikere volt a csigáknak!