2009. október 6.

Tarte aux fromages, a sajtos pite


Ha még nem derült volna ki, imádunk mindent ami tarte, lepény, vagy pite. Na jó, leginkább én imádom, a többiek meg azt eszik, amit kapnak. Azért nem szoktak tiltakozni…

A pitetészta (pâte brisée) hozzávalói:
180 g vaj
20 g cukor
250 g liszt
1 tojás
csipet só
1 ek víz

A töltelékhez:
2 tojás
50 g reszelt parmezán
30 g gorgonzola, vagy más kéksajt
100 g natúr sajtkrém
1 fej salottahagyma
1 ág friss kakukkfű és rozmaring,
koktélparadicsom
só és frissen őrölt bors

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, kis gombócot formázok belőle és folpack fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe teszem (ha nagyon sietek, a fagyasztóba elég neki 30 perc). Két folpack réteg között kinyújtom és beleügyeskedem a piteformába, a nyújtófát a tetején végiggörgetve levágom a felesleget. A tésztában lévő vaj bőven elég ahhoz, hogy ne ragadjon a formába, külön kivajazni a formát szükségtelen. A maradék tésztát folpackba csomagolva beteszem a mélyhűtőbe, mert több ilyen maradékból lehet majd egy újabb pitét csinálni.
A sütőt előmelegítem 180 fokra és elkészítem a tölteléket: Felverem a tojásokat és belekeverem a sajtkrémet, a reszelt parmezánt, az aprított salottát meg a fűszereket. Beleöntöm a keveréket a piteformába, belepöttyözöm a kéksajtot, bele helyezem a koktélparadicsomokat és 40-45 percre (illetve ameddig a teteje szépen megpirul) betolom az előmelegített sütőbe.

Innen a recept.