2009. október 2.

„Mindent bele” tarte


A tésztát az előző piték tésztájának leeső részeiből gyúrtam össze, a tölteléke pedig abból lett, ami épp volt a hűtőben. Hálás dolog úgy eltüntetni a maradékokat, hogy a végeredmény igazán ínycsiklandó, a gyerek meg szívesen viszi tízóraira, szendvics helyett.

A pitetészta (pâte brisée) hozzávalói:
180 g vaj
20 g cukor
250 g liszt
1 tojás
csipet só
1 ek víz

A töltelékhez:
2 tojás
100 g füstölt sajt
30 g gorgonzola, vagy más kéksajt
50 g natúr sajtkrém
1 fej salottahagyma
1 ág friss kakukkfű és rozmaring,
pár szem koktélparadicsom
füstölt, főtt sonka
1 marék fekete, magozott olajbogyó
só és frissen őrölt bors

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, kis gombócot formázok belőle és folpack fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe teszem (ha nagyon sietek, a fagyasztóba elég neki 30 perc). Két folpack réteg között kinyújtom és beleügyeskedem a piteformába, a nyújtófát a tetején végiggörgetve levágom a felesleget. A tésztában lévő vaj bőven elég ahhoz, hogy ne ragadjon a formába, külön kivajazni a formát szükségtelen. A maradék tésztát folpackba csomagolva beteszem a mélyhűtőbe, mert több ilyen maradékból lehet majd egy újabb pitét csinálni (most épp ez történt).
A sütőt előmelegítem 180 fokra és elkészítem a tölteléket: Felverem a tojásokat és belekeverem a sajtkrémet, az aprított salottát meg a fűszereket. Beleöntöm a keveréket a piteformába, belepöttyözöm a kéksajtot, bele helyezem a koktélparadicsomokat, a kis kockára vágott füstölt sajtot, a kis darabokra tépkedett sonkát, az olajbogyót és 40-45 percre (illetve ameddig a teteje szépen megpirul) betolom az előmelegített sütőbe. Melegen és hidegen is finom.