2009. október 2.

„Mindent bele” tarte


A tésztát az előző piték tésztájának leeső részeiből gyúrtam össze, a tölteléke pedig abból lett, ami épp volt a hűtőben. Hálás dolog úgy eltüntetni a maradékokat, hogy a végeredmény igazán ínycsiklandó, a gyerek meg szívesen viszi tízóraira, szendvics helyett.

A pitetészta (pâte brisée) hozzávalói:
180 g vaj
20 g cukor
250 g liszt
1 tojás
csipet só
1 ek víz

A töltelékhez:
2 tojás
100 g füstölt sajt
30 g gorgonzola, vagy más kéksajt
50 g natúr sajtkrém
1 fej salottahagyma
1 ág friss kakukkfű és rozmaring,
pár szem koktélparadicsom
füstölt, főtt sonka
1 marék fekete, magozott olajbogyó
só és frissen őrölt bors

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, kis gombócot formázok belőle és folpack fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe teszem (ha nagyon sietek, a fagyasztóba elég neki 30 perc). Két folpack réteg között kinyújtom és beleügyeskedem a piteformába, a nyújtófát a tetején végiggörgetve levágom a felesleget. A tésztában lévő vaj bőven elég ahhoz, hogy ne ragadjon a formába, külön kivajazni a formát szükségtelen. A maradék tésztát folpackba csomagolva beteszem a mélyhűtőbe, mert több ilyen maradékból lehet majd egy újabb pitét csinálni (most épp ez történt).
A sütőt előmelegítem 180 fokra és elkészítem a tölteléket: Felverem a tojásokat és belekeverem a sajtkrémet, az aprított salottát meg a fűszereket. Beleöntöm a keveréket a piteformába, belepöttyözöm a kéksajtot, bele helyezem a koktélparadicsomokat, a kis kockára vágott füstölt sajtot, a kis darabokra tépkedett sonkát, az olajbogyót és 40-45 percre (illetve ameddig a teteje szépen megpirul) betolom az előmelegített sütőbe. Melegen és hidegen is finom.

4 megjegyzés:

Curi írta...

Ez aztán fincsi lehet. Éljen a maradékhasznosítás! A minap készítettem éppen maradék krumlipüréből kolbászos kroketteket vacsira. Már mentettem is a receptedet. Köszi!

gabojsza írta...

Hogy is van az a kolbászos krokett? :-)))

curi76 írta...

Szóval, volt kb. 2-3 adagnyi maradék, lábosba belekötött krumplipürém. Ezt krumlinyomón átpaszíroztam, hogy ismét használható halmazállapotú legyen. Adtam hozzá 2 egész tojást, 1 tk sót, fehér borsot, 3-4 gerezd zúzott fokhagymát és nagyon apró kockákra vágott kolbászt (kb.10 cm-es darabot aprítottam fel). Az egészet összekevertem és annyi lisztet adtam hozzá, hogy jól formázható massza legyen. Kézzel kis rudakat formáztam (kb. 2 x 7 cm), zsemlemorzsában meghempergettem és egy serpenyőben, bő forró olajban kisütöttem. Nem mondom, hogy egy gyomorkímélő vacsora, denagyon finom volt, érdemes kipróbálni vagy akár továbbfejleszteni.

gabojsza írta...

Na, ezt sem korgó, üres hassal kellett volna elolvasnom...Ha most valaki elém tenne egy tállal!:-)))
Köszi, hogy megosztottad!