2009. október 14.

Környezettudatos vagyok?


Alíztól kaptam egy körkérdést, a Zöld Erdély környezetvédő ifjak felhívásával együtt, a környezettudatos vásárló tízparancsolatával, most sajátos módon – a konyhára kihegyezve
Íme a tízparancsolat, dőlt betűvel pedig a személyes reflektálásom

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Régi bölcsesség, hogy éhesen ne menj vásárolni, mert teli hassal nehezebben csábulsz el olyanra, amire nincs igazán szükséged. Az összeírással jó barátságban vagyok, évek óta listát írok, vásárláshoz is.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

A piaclátogatást kevés kivétellel minden szerdán és szombaton megejtem, ott szerzem be a zöldség-gyümölcs szükségletünket, legalább is azt a részét, ami nem terem meg Édesanyám kertjében. A helyi kisboltok mindegyike már becsatlakozott valamelyik üzletlánchoz és van, hogy gagyibbat árul, drágábban. Évek alatt kialakult, mit – hol veszek és annak köszönhetően, hogy állandó mozgásban vagyok, mindent ott veszek meg, ahol a legjobb az ár-érték arány.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Ez nem kérdés. A táskámban is mindig van 1-2 rongyszatyor, a kocsiban több is, a piacra meg kosárral járok, zacsit nem kérek a zöldséghez. Igyekszem minél kevesebb „csomagolóanyagot” felvinni a lakásba, a szemetet meg évek óta szelektíven gyűjtöm.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Tömegközlekedni Pesten szoktam, itthon már az is tömegközlekedés, ha négyen szállunk autóba. Gyaloglás ügyben lenne javítani valóm, mert sajnos mindig, mindenhová kocsival megyek (az állandó időhiányra kenem…pedig tudom, csak elhatározás kérdése lenne).

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Amit lehet, helyben szerzek be. Lennék sokkal elkötelezettebb locavore, ha helyben minőséget termelnének. Elkelne egy kis szemléletváltás sokaknál…

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Nem szoktam bedőlni a látszatnak és a lányokat is arra tanítom, mindig nézzék meg a beltartalmat, mert a csomagolás csak mézesmadzag…

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

Azt hiszem ezzel a ponttal egészen jól állok.

8. Vegyél idényzöldséget és gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Ma már ezzel sincs gond (azért ezentúl is eszünk majd néha guacamolét, pedig az avokádó messziről jön…)

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár.

A papírzsepiről nem szívesen mondanék le, de elektromos konzervnyitóm sosem volt és nem is lesz. Kenyérszeletelőm van, de évek óta egy magas polcon pihen, mert jó a csuklóm és a kenyérvágó késem is.

10. Olvasd el a címkéket! (naná!)
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Ha betartod ezeket a szabályokat egészségesebb leszel, több pénzed és szabadidőd lesz, hozzájárulsz a helyi gazdaság megerősödéséhez és a környezetszennyezés csökkentéséhez. Mindenképp megér egy próbát!