2009. október 19.

Párnás rizs


Nem tudom ki, hogy van vele, mi nagyon szeretjük a rizst. Nekem amolyan „gyerekkor íze”, a vasárnapi tyúksültet el sem tudnám képzelni más körettel, mint párnás rizzsel. Mitől párnás? Hát attól, hogy párnák között készül el :-) Kb ötperces munkával olyan rizsköret a végeredmény, mely sosem ég le, sosem mászkos és még 7-8 óra elteltével is melegen tálalható.

Hogyan?
Míg a rizottóhoz mindig tartok itthon Arborio, vagy Carnarolit, a párnás rizshez az „A” típusú, teljesen szokványos magyar rizst szoktam használni. Fejenként 1 dl rizst használok. A rizst (kézmeleg) vízben megmosom, többször cserélve rajta a vizet, addig, míg a leöntött víz már nem zavaros. Kevés olajon, vagy kacsazsíron megfonnyasztok egy fej apróra vágott salottát, vagy vöröshagymát és ráöntöm a rizst, pár percig kevergetem, míg kicsit üveges nem lesz. Ekkor felöntöm másfélszeres mennyiségű folyadékkal (pld.:húslevessel), és forrástól számítva 3 percig forralom, párszor megkevergetem. 3 perc forralás után leveszem a tűzről, az edényre illő fedővel letakarom, deszkára helyezem és deszkástól becsomagolom egy tiszta konyharuhába, vagy rongypelusba, törölközőbe, akármibe, majd beleteszem egy nylon bevásárlószatyorba, úgy „ruhástól”, a szatyor száját összekötöm. Csinos kis csomagomat beteszem a párnák közé, még a paplanokat is ráhalmozom, ügyelve, hogy az edény vízszintesem maradjon, ki ne boruljon és szólok a családnak, hogy párnacsata elhalasztva, vagy legalábbis ne abban az ágyban ugráljanak. Legalább két órára magára hagyom, de ha csak 7 - 8 óra elteltével veszem elő, akkor is finom meleg a köretem, mely felszívta az egész folyadékot és elkészült.
Ha nincs húslevesem, vízzel öntöm fel, 4 főre számítva 1 tk sóval és 2-3 ek bio vegamix-el, vagy más szárított zöldségkeverékkel, házi ételízesítővel készítem („kevésbé tudatos vásárlók” fél liter vízre számolva 1 leveskockával is készíthetik). Az ízének nem árt, ha aprított petrezselyem zöldje is kerül bele, de számítsunk rá, hogy az a rizs tetején fog landolni.
Fontos, hogy fém edényben tegyük párnák közé a rizst, mert műanyagban nem puhul meg. Ha vendégek előtt akarunk villogni, csak a párnás fázis után tegyük kiolajozott (kizsírozott) formába, amiből kiborítva lehet tálalni.

A maradékából (már ha marad), egy kis apróra vágott hagymával, pár csepp citromlével és egy lecsepegtetett tonhalkonzervvel finom halsaláta készíthető.