2009. október 22.

Rongyos kifli, azaz házi croissant


Holnap hajnalban indulunk Erdélybe (végre!!!) utunk előtt haditanácskoztunk barátainkkal a vinni valókról. ÉP isteni halászlét főzött, nekem valamilyen pálinkakísérő falatot kellett prezentálnom, elkezdtem böngészni a netet valami új, tuti pogácsa recept után. Ráakadtam Limara expressz croissant receptjére és „igen! ez kell nekem” felkiáltással hozzá is fogtam.

A croissant-al Svájcban estem szerelembe, igazán jót itthon kevés helyen kapni. Kár, hogy sokan azt hiszik, az a croissant, amit 7day márkanév alatt árusítanak…

Aki diétázik, vagy akinek lelkiismeret furdalást okozhat a tény, hogy 70 deka liszthez 30 dkg vaj társul úgy, hogy a végeredmény egyszerűen abbahagyhatatlan, az most azonnal lapozzon. Aki nem, az meg próbálja ki! Nagyon durván jó!

Hozzávalók:
70 dkg liszt
1 pohár kefir (175 g)
2 dl langyos tej
2 kk só
fél ek cukor
2 tojás
50 g friss élesztő
30 dkg hideg vaj

A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztotok, majd hűtőbe teszem 1 órára. Ezután nyolc egyforma darabra vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, lehetőleg kör alakúra. A hideg vajat a sajtreszelő nagy lyukú oldalán lereszelem és 7, körülbelül egyenlő részre osztom. Az első kinyújtott lapra szórok egy adag vajat, ráteszem a következő lapot, erre jön megint vaj, megint lap és így tovább, míg el nem fogy, a legutolsó lap tetejére már nem kerül vaj. Ezután a tésztát elfelezem (nekem egyben nem fért volna el az asztalon, kinyújtva), kinyújtom 2-3 mm vastagra, köralakra és derelyevágóval cikkekre vágom. A cikkeket feltekertem és sütőpapírral bélelt tepsire ültetem, hagyom őket duplájára kelni (kb 35 perc), tojással lekenve teszem a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20 percre, illetve amíg szépen megsülnek. Rácsra téve hagyom langyosra hűlni.

28 megjegyzés:

lekvároskukta írta...

Gyönyörűek lettek!!!

Moha írta...

Ez nálunk is mindent visz, nagyon szépek lettek!
Jó utat nektek!

Limara írta...

Gyönyörűek! :)) Jó pihenést nektek! :)

starfokker írta...

jól néznek ki!:) jó utat kívánok nektek!

Zsuci írta...

Akarok ilyet! :-)

Gabojsza, ebből az adagból kb. hány darab kiflire kell számítani?

gabojsza írta...

Köszönöm, köszönjük:-)
Zsuci, nem számoltam, de három tepsin fértek el, az utolsó nem volt tele, sacc/kb 22-24 db. Igaz, attól is függ, mekkorára vágod a tészta cikkeket.

Tündér írta...

Naggyon jóóó!Így kell kinéznie!Köszi a receptet!

Mariska írta...

Ezek nagyon finomak lehetnek!
hasonlót sütögetek néha én is, de ez annyira gerjeszti az étvágyat, hogy feltétlenül kipróbálom!

Millie írta...

csudaszépek! Jó utat!

Kovács Micike írta...

Jahahahahajjj de széhéhéhéhép!

Sajtkukac írta...

Jó kis útravaló! Nálunk is szép pályát futott be, ha fokozni akarod az élvezeteket, keverj kakaót a vajhoz de a magos-szilvalekváros variációnak is nagy sikere volt :-)
N

Ottis írta...

Jó pihenést nektek errefelé!

Melinda írta...

A mindenit..ezt most meg kell sütnöm:)

p.m.linda írta...

Nekem is megjött hozzá az étvágyam, hát még ha jó sajtos is lenne a belseje :) A kérdésem tehát, ha sajtos croissant szeretnék, hova tegyem a sajtot?? A tésztacikkek közepére, mielőtt feltekerem? Köszönöm, ha válaszolsz!

nurios írta...

.. én a tésztacikk szélesebb felére tettem a sajtot, mielőtt feltekertem, hogy a kész kifli közepére essen a sajt. (és tettem kívülre is:) Eredetileg füstölt sajttal szerettem volna, de sajnos épp elfogyott :(

Biene írta...

Isteni!

sedith írta...

Kukk be hozzám, vár valami!:)

Alíz, Erdélyből írta...

Aztán ha már megint jársz-kelsz a Cyber-világban, nézz be hozzám, vár egy kis meglepi. :) http://fakanalforgato.blogspot.com/2009/10/dij-ajandek-meglepetes-es-gabojsza.html

KataKonyha írta...

Ha visszajössz, nézz be hozzám egy díjért:) (Kiflit már úgysem kuncsoroghatok, biztos gyorsan elfogyott...)

Andi/cuki írta...

Jaj,de nagyon szeretjük,szuper lett a Tiéd is!:-))

Névtelen írta...

Megsütöttem. Mennyei lett

p.m.linda írta...

Megsütöttem, és olyan guszta lett! Köszönet a receptért.

sedith írta...

Én is megsütöttem, én nagyon finom lett. De valamit nagyon elronthattam, mert nekem össze-vissza csúszkáltak egymáson a rétegek, egyik hosszabbra, másik rövidebbre nyúlt, meg sem kísérelhettem, hogy kör alakúra nyújtsam, szóval azt hittem, nem lesz semmi belőle. Az íze viszont nagyon jó volt.
Még azt is hittem, hoyg valamit rosszul értelmeztem, de akárhányszor elolvastam a receptet, mindig ugyanaz lett a végeredmény.

gabojsza írta...

Jeges vajat reszeltél? Én a fagyasztóból kivett vajat reszeltem le, az nem csúszkált:-) Gyorsan kell vele dolgozni, hogy ne legyen ideje felolvadni csak a sütőben.

sedith írta...

Igen, Gabojsza, a fagyasztóból vettem ki. Bér nálad csak egyszerűen hidegnek volt írva, sejtettem, hogy fagyosnak kell lennie ahhoz, hoyg rendesen lehessen vele dolgozni. Nálam nagyon hamar felengedett aztán. Pedig reszelés után meg a hóűtőben tartottam és csak azt a maréknyit vettem elő, amivel szórni kellett. Na, mindegy, azért jó lett, legközelebb ügyesebb leszek. :D

gabojsza írta...

Edit, 80%-os vajat használtál? Ha igen, akkor csak a liszt minőségére tudom fogni (úgy tudom, ott a Baneasa az a fajta, ami megbízható sütésre), vagy a holdállás, stb. :-)))

kadarka írta...

NAGYON SZÉPEK LETTEK.
KÖSZÖNÖM A JÓ RECEPTET.

HP írta...

Fincsii!