2009. október 19.

Almás, sajtos virslisaláta



Ezt a salátát már több, mint 20 éve készítem, már azt sem tudom, hol olvastam a receptet. Azt nem állítom, hogy ezzel nyertem el anno ÉP szívét, de tény, hogy ő is, a lányok is szeretik, sosem tudok annyit készíteni belőle, hogy 2 napon belül ne fogyjon el. Lehet csak úgy, minden nélkül kanalazni (villázni) híradó nézése közben, de tízóraira is szívesen viszik a lányok az iskolába. Annak ellenére, hogy van benne hagyma, nem árad fogyasztójából a hagymaszag akkor sem, ha napközben eszi.

Hozzávalók:
4 alma (Goldennel szeretjük a legjobban)
4 pár virsli*
1-2 fej salotta, vagy 1 lilahagyma
10-15 dkg füstölt sajt
4-5 ek (házi) majonéz
1 dl sűrű tejföl
1 kk magos mustár
1 mk méz
kevés friss citromlé
frissen őrölt bors

A hagymát meghámozom és nagyon apróra vágom. Az almát lereszelem a reszelő nagy lyukú oldalán, a virslit karikára, a füstölt sajtot apró kockákra vágom. A majonézt összekeverem a sűrű tejföllel, a magos mustárral, tekerek bele borsot és ízesítem kevés mézzel és citromlével. Akkor jó, ha se nem édes, se nem savanyú. Beleszórom a nagyon apróra vágott hagymát (így egyenletesebben keveredik a többi hozzávalóval) és az egészet ráöntöm a korábban felvagdalt alapanyagokra. Alapos keverés és legalább egy óra pihenés a hűtőben, de a több, még jobb: ha este készítem, másnapra érnek igazán össze az ízek. Sózni nem szoktam, valahogy nem hiányzik belőle.

* érdemes jó minőségű, enyhén füstölt, juhbélbe töltött virslit választani

5 megjegyzés:

Judit írta...

Ma nagyon sok finom receptet posztoltál!

lencsike írta...

Egyáltalán nem szoktunk virslit enni, mert a férjem nem szereti, de ez a saláta tetszik, szívesen elkészíteném... és itt jön a buta kérdés: meg kell főzni hozzá a virslit? (Bocs)
Nagyon szeretem a blogodat, van már jó pár kipróbált receptem Tőled.

gabojsza írta...

Lencsike, én a salátához nem szoktam megfőzni. Elvileg a "nyers" virsli már meg van főzve, mikor megvesszük. A lényeg a jó minőség, illetve, hogy kicsit füstölt legyen.

Névtelen írta...

Megcsináltam a salit és nagyon finom lett! Én csak 2 almát raktam bele, de tettem a helyébe pár fótt tojást kockázva, és igy is nagyon izletes!


Tiszt.;Laca

Gabojsza írta...

Laca, egészségetekre:-)
Az alma mennyiség szerintem ízlés kérdése, a tojás meg nagyon jó ötlet, legközelebb én is teszek bele!