2009. október 19.

Almás, sajtos virslisaláta



Ezt a salátát már több, mint 20 éve készítem, már azt sem tudom, hol olvastam a receptet. Azt nem állítom, hogy ezzel nyertem el anno ÉP szívét, de tény, hogy ő is, a lányok is szeretik, sosem tudok annyit készíteni belőle, hogy 2 napon belül ne fogyjon el. Lehet csak úgy, minden nélkül kanalazni (villázni) híradó nézése közben, de tízóraira is szívesen viszik a lányok az iskolába. Annak ellenére, hogy van benne hagyma, nem árad fogyasztójából a hagymaszag akkor sem, ha napközben eszi.

Hozzávalók:
4 alma (Goldennel szeretjük a legjobban)
4 pár virsli*
1-2 fej salotta, vagy 1 lilahagyma
10-15 dkg füstölt sajt
4-5 ek (házi) majonéz
1 dl sűrű tejföl
1 kk magos mustár
1 mk méz
kevés friss citromlé
frissen őrölt bors

A hagymát meghámozom és nagyon apróra vágom. Az almát lereszelem a reszelő nagy lyukú oldalán, a virslit karikára, a füstölt sajtot apró kockákra vágom. A majonézt összekeverem a sűrű tejföllel, a magos mustárral, tekerek bele borsot és ízesítem kevés mézzel és citromlével. Akkor jó, ha se nem édes, se nem savanyú. Beleszórom a nagyon apróra vágott hagymát (így egyenletesebben keveredik a többi hozzávalóval) és az egészet ráöntöm a korábban felvagdalt alapanyagokra. Alapos keverés és legalább egy óra pihenés a hűtőben, de a több, még jobb: ha este készítem, másnapra érnek igazán össze az ízek. Sózni nem szoktam, valahogy nem hiányzik belőle.

* érdemes jó minőségű, enyhén füstölt, juhbélbe töltött virslit választani