2009. október 18.

Sonkás virágok


Ez a vasárnapi reggeli nem csak finom, hanem szép is:-)

Hozzávalók:
300 gr liszt
120 ml tej
21 g friss élesztő (fél kocka)
50 ml olaj
1 kk só
1 / 2 teáskanál cukor
szeletelt sonka
1 tojás

A langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverem az olajat, a sót és rugalmas, sima tésztát gyúrok. Tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom állni 30 percig. Kiveszem a kelesztő tálból és elosztom a tésztát 7 egyenlő darabra. Az egyik darabból 6 golyót gyúrok, ezeket letakarva hagyom pihenni, míg a többi tésztadarabot sodrófával kinyújtom az 1. ábrán látható hosszúkás formára. Akkora legyen a hossza, hogy két fél szelet sonka elférjen rajta, úgy mint a 2. ábrán. A 3. ábra szerint ráhajtom a tésztát és henger alakúra sodrom (4. ábra)
A henger 2 végét összeillesztem, a kapott gyűrűt sütőpapíros tepsire költöztetem és lekenem felvert tojással. Ha mindegyikkel végeztem, a félretett kis golyóbisokat meghempergetem lenmagba (vagy szezámmagba, mákba, akármibe) és belehelyezem a gyűrűk közepébe, majd ollóval (minél nagyobb az olló, annál jobb, most a manikűrkészlet nem játszik!), bevagdosom a gyűrűk külső oldalát 6, vagy 8 helyen. Úgy lesz szimmetrikus, ha bevágom egy helyen, a következő bevágást vele szemben teszem. A következőt a két bevágás között félúton, aztán vele szemben és így tovább, így egy virágforma alakul ki. Az eredeti recept azt írja, hogy 200 fokos sütőben süssük 15 percig, én hideg sütőbe tettem a tepsit, így amíg a sütő elérte a 200 fokot, a tészta még kelt egy keveset. A 15 perc tényleg elég neki, elkészülési fokát a színén is látni. Mutatós és nagyon finom. (Legközelebb dupla adagot gyúrok be)

Innen a recept és a fázisfotók.

3 megjegyzés:

Moha írta...

Gabojsza olyan jó,hogy te ilyen nyitott szemmel olvasgatsz mindenfelé,remek ötleteket látsz és sütsz,utánad pedig én is!
Ez megint egy jó tízórai ötlet a gyerekeimnek.

gabojsza írta...

Biztosan fog nekik ízleni!:-)

Mojónika írta...

Hát ezt megcsinálom!