2009. október 6.

Kecskesajtos, hagymalekváros tartlette


A nyaralást kivéve nehéz nyaram volt. Főleg lelkileg. És ha a lélek nincs rendben, előbb-utóbb a test is megbetegszik. Egy veseproblémával egy hétre ágyba kényszerültem, tévézéssel meg gasztroblog olvasgatással töltöttem az időt, gyógyulásra várva. Az utóbbi időben rákattantam a francia gasztroblogokra, sok jó ötletet találtam, amit előbb-utóbb a konyhámban is bevetek (az alábbi recept is onnan való).
Nemrég főztem hagymalekvárt, ezzel készültek ezek a mennyei falatkák, nem először és nem utoljára:-)

Hozzávalók 15-18 darabhoz:
1 csomag friss, készre nyújtott leveles tészta
2 csomag kecskesajt (a hengeres formájú, aminek penészes kérge van, mint a camembertnek)
2 ek fenyőmag
kevés provence-i fűszerkeverék
hagymalekvár
5 dkg olvasztott vaj

Fagyasztott leveles tésztából ugyanolyan jól működik, a friss, készre nyújtott csupán macera-mentes, kényelmi termék. Nem is merek rágondolni, hogy házi készítésű leveles tésztával mennyire jó lehet a végeredmény…na majd egyszer!

Felszeletelem a kecskesajtot, mindegyik csomagból 10 szeletet vágok. Letekerem a tésztát, derelyevágóval négyzetekre, vagy pogácsa szaggatóval kerekre vágom és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket. Villával középen megszurkálom, hogy sülés közben ne púposodjanak fel, a széleket megkenem olvasztott vajjal, majd mindegyik közepére helyezek egy kiskanál hagymalekvárt, egy korong kecskesajtot, pár fenyőmagot és megszórom provence-i fűszerkeverékkel. Betolom az előmelegített sütőbe és kb 15 percig sütöm 200 ° C-on. (Közben nem árt, ha nem telefonálok, különben úgy járhatok mint most, hogy majdnem későn vettem ki a sütőből:-))
Vendégváró, előétel, póker party ellátmány, vagy lélekkényeztető. Kinek mi:-)

12 megjegyzés:

Horasz írta...

jajj....kééééééééééééééééééééééééééééek szépeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen

gabojsza írta...

:-)))
Hallottad, volt, aki még melegen nekiesett. De 2 db van még!

anazar írta...

Éhes lettem, így vacsora után!

gabojsza írta...

:-)))

Piszke írta...

Remélem mostmár rendben vagy! És lehet lassítani kéne a tempódon :)

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza!
Mióta rátaláltam bújom a receptjeidet. A mi kis városunkban Hajdúszoboszló/ még tudtam venni nagyon jó érett paradicsomokat . A recepted alapján , készitettem a szárított paradicsomot. A cserépkályha tetején sikerült őket , jól kiszáritanom , s most tettem őket fűszeres olajba. Köszönöm , és gratuláloka sok igazán kiváló receptedhez. ózon

gabojsza írta...

Kedves Ózon,
Köszönöm:-)Az ilyen hozzászólásokat olvasva érzem, hogy érdemes folytatnom!

Eszter írta...

A párom 40. meglepetés-szülinapi bulijára készítettem el először. Az étterem büfé asztalát megszégyenítve, nagy hümmögések közepette tűnt el úgy egy óra alatt az egész.. :) Folyt.köv. még sokszor.. Nagyon köszönöm!!!

Gabojsza írta...

Eszter, én köszönöm:-)
Amúgy meg tudom érteni...
Utólag is nagyon boldog születésnapot kívánok a Párodnak!

Eszter írta...

Köszönöm, átadom! :) Gabojsza! Nincs véletlenül valami jó kis kőrözött recepted? 3 doboz friss tehéntúró éktelenkedik a hűtőben, jobb sorsukra várva.. :)
És szeretnélek én is megerősíteni: nagyon színvonalas, mégis vidám, könnyen "emészthető" a blogod, nagyon szeretem! Köszi érte!

Gabojsza írta...

Na ilyen kommentek miatt érdemes felkelni!:-) Köszönöm!
Kőrözött: tehéntúró, legalább 10% juhtúró (brindza),vaj, kevés mustár, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény és lila (vagy salotta) hagyma, kevés tejföllel lazítva.

Gabojsza írta...

És egy különlegesebb kőrözött itt:
http://href.hu/x/bvdn