2009. október 6.

Kecskesajtos, hagymalekváros tartlette


A nyaralást kivéve nehéz nyaram volt. Főleg lelkileg. És ha a lélek nincs rendben, előbb-utóbb a test is megbetegszik. Egy veseproblémával egy hétre ágyba kényszerültem, tévézéssel meg gasztroblog olvasgatással töltöttem az időt, gyógyulásra várva. Az utóbbi időben rákattantam a francia gasztroblogokra, sok jó ötletet találtam, amit előbb-utóbb a konyhámban is bevetek (az alábbi recept is onnan való).
Nemrég főztem hagymalekvárt, ezzel készültek ezek a mennyei falatkák, nem először és nem utoljára:-)

Hozzávalók 15-18 darabhoz:
1 csomag friss, készre nyújtott leveles tészta
2 csomag kecskesajt (a hengeres formájú, aminek penészes kérge van, mint a camembertnek)
2 ek fenyőmag
kevés provence-i fűszerkeverék
hagymalekvár
5 dkg olvasztott vaj

Fagyasztott leveles tésztából ugyanolyan jól működik, a friss, készre nyújtott csupán macera-mentes, kényelmi termék. Nem is merek rágondolni, hogy házi készítésű leveles tésztával mennyire jó lehet a végeredmény…na majd egyszer!

Felszeletelem a kecskesajtot, mindegyik csomagból 10 szeletet vágok. Letekerem a tésztát, derelyevágóval négyzetekre, vagy pogácsa szaggatóval kerekre vágom és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket. Villával középen megszurkálom, hogy sülés közben ne púposodjanak fel, a széleket megkenem olvasztott vajjal, majd mindegyik közepére helyezek egy kiskanál hagymalekvárt, egy korong kecskesajtot, pár fenyőmagot és megszórom provence-i fűszerkeverékkel. Betolom az előmelegített sütőbe és kb 15 percig sütöm 200 ° C-on. (Közben nem árt, ha nem telefonálok, különben úgy járhatok mint most, hogy majdnem későn vettem ki a sütőből:-))
Vendégváró, előétel, póker party ellátmány, vagy lélekkényeztető. Kinek mi:-)