![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsdtgJ7z2kkF2rpzY5IFH3JsywbDPdUyjIrqZxPUyicYjnLH2SNCuyRVzpoLYaEtz6qHxWbM7CIpM8LUCEyOc8KrOAYrKpYRkEjwlJV7x77bFxXNQ-kk7rN5SAGy3o08uRE5q0MGLYRITB/s1600/sajtos+kal%C3%A1cs.jpg)
Tudom, a kép hagy némi kívánni valót maga után, mert este 11 körül készült (előrelátó voltam - sejtettem, hogy a másnapi, kedvezőbb fényviszonyokat nem éri meg egyben - és igazam volt).
Ne tudjátok meg, hogy langyosan, kefirrel milyen mennyei volt! :-)))
Ez is a jól bevált tésztából készült, vagyis:
300 g liszt
120 ml tej
21 g friss élesztő (fél kocka)
50 ml olaj
1 kk só
1 / 2 teáskanál cukor
1 tojás (a kenéshez)
A langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverem az olajat, a sót és rugalmas, sima tésztát gyúrok. Tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom állni 30 percig. Kiveszem a kelesztő tálból a tésztát, 3 részre osztom és sodrófával mindegyiket kinyújtom olajozott felületen téglalap alakúra. Rászórom a reszelt sajtot (mindenféle maradék, volt benne érlelt kecskesajt, edámi, gouda, ementáli és füstölt), feltekerem mint egy bejglit és a 3 sajtos tekervényt összefonom. Sütőpapírral bélelt kalácsformába teszem, tojással lekenem és betolom a hideg sütőbe, amit bekapcsolok 200 fokra és amíg a sütő felmelegszik, a kalács még kel egy keveset. Kb. 30 perc elég volt neki, elkészülési fokát a színén is látni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNBtRx6jWS7fne8ThvhBxs5jApNFkJvz3cVYB_-J0HBcsGHyR1ECI58IuRtQfQD3iNeETuUpN9JdEcL634SLry5xt9g3lZoIH51b1w9QKNWGR9ntZmK4hzg-sWOHLFY4evsfJVsc5f-XLB/s1600/sajtos+kal%C3%A1cs_szelet.jpg)