2009. október 20.
Sajtos kalácskenyér
Tudom, a kép hagy némi kívánni valót maga után, mert este 11 körül készült (előrelátó voltam - sejtettem, hogy a másnapi, kedvezőbb fényviszonyokat nem éri meg egyben - és igazam volt).
Ne tudjátok meg, hogy langyosan, kefirrel milyen mennyei volt! :-)))
Ez is a jól bevált tésztából készült, vagyis:
300 g liszt
120 ml tej
21 g friss élesztő (fél kocka)
50 ml olaj
1 kk só
1 / 2 teáskanál cukor
1 tojás (a kenéshez)
A langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverem az olajat, a sót és rugalmas, sima tésztát gyúrok. Tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom állni 30 percig. Kiveszem a kelesztő tálból a tésztát, 3 részre osztom és sodrófával mindegyiket kinyújtom olajozott felületen téglalap alakúra. Rászórom a reszelt sajtot (mindenféle maradék, volt benne érlelt kecskesajt, edámi, gouda, ementáli és füstölt), feltekerem mint egy bejglit és a 3 sajtos tekervényt összefonom. Sütőpapírral bélelt kalácsformába teszem, tojással lekenem és betolom a hideg sütőbe, amit bekapcsolok 200 fokra és amíg a sütő felmelegszik, a kalács még kel egy keveset. Kb. 30 perc elég volt neki, elkészülési fokát a színén is látni.