2009. október 20.

A brassói diétás változata, avagy én is tesztelem az új gépet


Ahogy arról Grenadine is írt, néhány gasztrobloggerrel együtt Tefal párolót vagy olajsütőt kaptunk tesztelésre, receptes brain storming-ra. Én az Actifry olajsütőt választottam, mert roppant módon érdekelt, milyen az egy evőkanál olajjal készült étel, amit normál körülmények között legalább 1 liter olajba sütnék:-)

Átvétel napján kikerült a konyhapultra, azóta bajosabban lehet kinyitni a mikró ajtaját…(most lehet szörnyülködni, igen, használok mikrohullámú sütőt, pld. melegítésre (azóta már nem). Pár napig nézegettük egymást, ismerkedtünk, aztán elkészült benne az első sült krumpli, összesen 1, azaz egy kanál olajjal. Kívül pirospozsgás, mosolygós, ropogós, belül krémes sült krumpli, jó volt, na. Ma összesen félórám volt ebédkészítésre és nem túl fantáziadúsan brassóit késztettem az új kütyübe, pulykamell filével.

A képlet egyszerű, összesen 35 perc alatt lett kész úgy, hogy egy edényt piszkoltam és közben nem vele foglalkoztam, hanem volt időm elmosogatni, betenni egy mosást és még Picilány lelkét is ápolni, mert konyhánk új lakója egyedül tette a dolgát. És jól tette!:-)

A sütnivaló burgonyát (hámozás után) és a szeletelt pulykamellet nagyjából egyforma kockákra vágtam. A krumplit szárazra töröltem, betettem a gépbe, meglocsoltam 1 kanálnyi olívaolajjal és elindítottam. 35 perces sütési időt állítottam be. 20 perc után hozzáadtam a húskockákat is, sóztam, tekertem rá borsot és megszórtam majoránnával meg fokhagymaporral, dobtam közé vagy 10 db félbevágott (tisztított) apró salottahagymát, ami szépen megsült, karamellizálódott és olyan jó lett, hogy a végén mindenki azt vadászta a krumpli és húskockák között. A pulykamellnek tökéletesen elég 12-15 perc, nem is érdemes tovább sütni, mert kiszárad. A végeredmény a képen látható. Legjobban az tetszik, hogy nem kell kavargatni, felügyelni, hanem szépen duruzsol, teszi a dolgát és nem úszik a lakás kajaszagban. Lassan komolyabb feladatok elé is állítom, lássuk, mit tud.