2008. január 1.

VKF! XII

BÚÉK!

Remélem mindenki épségben, gyomorrontás és fejfájás nélkül túl van a szilveszteri bulin és most éppen 2008 első reggeli (délutáni, koraesti) kávéját kortyolgatva kíváncsian várja a VKF! fejleményeket :-)

Lilahangya – Ts párostól kaptam a stafétát a VKF! tizenkettedik fordulójának megrendezésére. Bevallom, nincs könnyű dolgom. Elődeim már annyi jó témát kitaláltak nekünk!
Lássuk, mi is volt eddig?
Az első fordulóban Chili&Vanilia kalóriaszegény gourmet desszerteket várt
a második fordulóban Nemisbéka titkos töltelékek titkait faggatta
a harmadikban Kicsivú vendégváró falatokat kért
a negyedikben Mamma reggelizni hívott minket
az ötödikben Aubergine megfűszerezte életünket,
a hatodikban Lorien komplementer ízek párosítására bíztatott,
a hetedikben chilii&csoki a nyaralás ízeire emlékeztetett,
a nyolcadikban Fűszeres Eszter arra kért, hogy bújjunk egymás bőrébe,
a kilencedikben Dibbuk nem ígért mást, mint vért és könnyeket, de azt belsőséges hangulatban.
a tizedikben, Lila Füge nosztalgiázni invitált mindenkit a „miért főzöl te?” kérdéssel
a tizenegyedik fordulót pedig Lilahangyáék az élénkítőszerek jegyében képzelték el.

Első ötletem az volt, hogy főzzünk lila ételeket, mert az nagylányom kedvenc színe. De elvetettem az ötletet, mert a lila káposzta, lilahagyma esetleg padlizsán és némi ételfesték nem nagy tárház. Persze itt a külföldi szekció jelentős előnyt élvezett volna a lilakrumpli felhasználási lehetőségeivel. A következő ötlet – az év eleji fogadalmak jegyében – lehetett volna a nagy diétás hónap, ám kalóriaszegény gourmet desszertek már voltak és aki akar, úgy is diétázik.

A Vigyázz, kész, főzz! - magyar gasztroblogok tematikus - havonta megrendezésre kerülő - virtuális rendezvény XII fordulójának témája: a tenger gyümölcsei - minden, ami vízben (nem csak tengervízben) él: halak, tengeri herkentyűk, rákok, kagylók, vízinövények.

Milyen izgalmas kreációkat tudunk készíteni a tenger gyümölcseiből? Mindenki fantáziájára bízom, hogy csak egy fogással, vagy egész ételsorral pályázik. Hússal nem élők készíthetnek vegetáriánus sushit, süthetnek kagyló alakú kekszet, vagy használhatnak csiga alakú belga pralinét…Vagyis minden étel szabályos, ami valamilyen módon köthető a témakörhöz. Kérésem, hogy az adott fogáshoz, vagy ételsorhoz italajánlat (borajánlat) is szerepeljen, egy lehetőleg elérhető árú, beszerezhető fajtából, beszerzési forrás megjelöléssel.

Természetesen "nem vehet részt: fizetett, kereskedelmi célú blog/honlap, cég".
A pályaműveket és fotókat kéretik a január 26-27. hétvégén közhírré tenni, de nem történik tragédia akkor sem, ha valami elfoglaltság miatt ez egy-két nappal korábban következik be (nem később!). A linket a receptről, a blog címét és a recept nevét a január 27, vasárnapra várom a vkftizenketto(kukac)gmail(pont)com email címre. Ha nincs blogod, viszont van olyan ötleted/recepted, amit feltétlenül meg szeretnél osztani, akkor küldd el a fenti e-mail címre ugyanúgy január 27-ig Értékelés és stafétaátadás január végén várható. Addig is, kiváló főzőcskézést mindenkinek és nem utolsó sorban, BOLDOG ÚJ ÉVET!

32 megjegyzés:

anna írta...

hu, ez jo kis tema, izgi lesz
boldog ujevet nektek is!

Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek írta...

BUÉK!
Annyira tudtam...
Ebben olyan béna vagyok. Lesz min agyalnom.

Maci írta...

Szuper téma!

BÚÉK! :o)

Ana írta...

Buék, és jelentem, hogy visszatérek. Nevezni fogok, mint a pinty

Zsuzsi írta...

BÚÉK! Nagyon jó a téma, csak pártolni lehet a herkentyűk fogyasztását, legalább lesz rá sok recept

Zsu írta...

BUÉK és húúú... Méga sohasoha nem foglalkoztam tengeri herkenytyűvel, kivéve a fagyasztott tengeri halat... Jól feladatad a leckét, főleg így az év legmásnaposabb napján :)

cukroskata írta...

BUÉK mindenkinek. Nekem sem a szívem csücske, de majd igyekszem :-)

Névtelen írta...

:)
Nekem viszont nagyonis a szívem csücske, imádok mindenféle tengeri élőlényt, főleg a polipot. Pompás! Így már, muszáj leszek feladni minden (gasztro) szorongásom és részt venni a játékban.
Köszi Gabojsza.

Az Olvasó

gabojsza írta...

Hajrá mindenki!:-) Nem titkolt hátsó szándékom a receptgyűjtés a témában. A halakkal én sem vagyok nagy barát, de idei gasztrofogadalmaim egyike, hogy SOKKAl több halat és herkentyűt eszünk majd!

Mamma írta...

Hú, már időszerű volt:-), hogy valaki ezzel a témával előrukkoljon! Az meg külön dícséretes, hogy nem túl nagy vonzalmad ellenére bevállaltad!:-)

Ha a tenger gyümölcseibe még a halak is beleférnek, akkor rendben, előbbiek még nem tudták belopni magukat a szívembe.
Egyébként pár napja olyat főztem, ami nemcsak a kiírásnak felel meg, de még a lányod és a diétás elvárásoknak is:-)) Szerintem az lesz!
BUÉK!

max írta...

Szuper téma, eddig csak háttér olvasó voltam, de azt hiszem ebben szerepelek ( már ha nem probléma:-) )

gabojsza írta...

Max, szeretettel várjuk a pályaművet, akár új blogodon fogod közzétenni, akár email-ben küldöd, ez esetben szívesen helyet adok saját blogomon!

Ági, aki főz írta...

Én imádom a halat, a tengeri herkentyűket, mindent, amit a vízből jön! Örülök ennek a fordulónak nagyon. BUÉK!

Gabojsza, ha gondolod, fejtsd ki te is a gasztro-fogadalmaidat. http://agifoz.blog.nlcafe.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=37761

Dalit írta...

Csak tengeri lehet, vagy a folyami hal is belefér?
Én igazán szeretem a herkentyűket, de nem lehetne, hogy két repülőjeggyel, szállással elküldjél valami tengerpartra, ahol frissen kaphatok?
Igazán ritkán készítettem még magam, és hát autó nélkül nem túl könnyű beszereznem sem.
Tavaly meg néhányszor csalódtam a mélyhűtött halban, avval biztos nem kisérlezek most.

gabojsza írta...

Ági, örömmel :-)
Dalit, természetesen lehet folyami, tavi, hegyi-pataki, vagy bármilyen vízi! A "tenger gyümölcsei" képletesen tengeri. Ami a repjegyeket illeti, nem lehetne, hogy négyesben menjünk arra az egzotikus helyre alapanyagbeszerzésre?

lorien írta...

Yipiiii!
BUEK!
es KO :) eredetileg ezt a témát akartam én is felvetni a VKF-re, nagyon örölük, hogy bevállaltad!!!!! a tegnap esti vacsora akár pályamű is lehetne, de addig még csak kitalálpk valamit :)

gabojsza írta...

Lorien, azt ugye tudod, hogy bűnös vagy a témaválasztásomban? :-)
Meg egyáltalán, a halevéssel kapcsolatban...És örülök, hogy mindenkinek ennyire tetszik a téma :-)

piszke írta...

ajjaj...
ne legyen nyálkás, ne legyen szálkás, ne legyen tapadókorongja, csápja, vádlón meredő szeme, ne éljen mikor megeszem...
mi marad??? fagyasztott hekktörzs :-((

lorien írta...

én bűnös? ott sem voltam! :)) egyáltalán, miféle halak és hol?

piszke!
csak tipp, kivaló tonhalfilék is léteznek, nem is túl drágán! ;pp most volt dolgom vele a Kaisers'ben vettem

baba_ írta...

Jó-jó, csak én meg most akartam írni egy könnyfakasztó posztot arról, hogy szegény Énke 150 km-es körzetben nem talál rendes tengeri izéket (meg amúgy máshol alapdolognak számító, nem lábas, fejlábas, lábfejes árut. Sem.) A halak meg szálkásak, és halízük is van, meg szálkásak is, meg halízük is van... Pedig aaaaajj, annyi ilyen receptem van. Tengeri izés. És szeretem őket. Hüpp-hüpp. Csatolt fájl útján vagy fénypostával nem lehetne megajándékozni szegény rászoruló Énkét friss garnélával, és/vagy feketekagylóval? Na, na, naaaa? Ok, ha nem ajándék, ki is fizetem :D
Boldog új évet egyébiránt :)

Rossamela írta...

BOLDOG ÚJ ÉVET!

Na, ez nem lesz egyenszilárdságú. A külföldi szekció nagy előnyben van, a vidékieknek meg nem lesz egyszerű a beszerzés. Nálam is komoly logisztikát igényel a dolog, mert friss alapanyagból szeretnék dolgozni, de meg fogom oldani!
Mindenesetre remélem, hogy jó kis receptgyűjtemény lesz az eredmény, jó téma ez!

Mamma írta...

Egyenszilárdságú:-), ez tetszik, ezt csak Rossamela mondhatja így!:-)
Remélhetőleg utána pontosan megtudjuk, hol lehet, milyen fajta halat, mikor és milyen áron kapni. Mondjuk sokaknak épp előtte lenne hasznos egy ilyen lista...

cukroskata írta...

Ági, Gabojsza, engem is vigyetek magatokkal. :-) Itt az idő, hogy tapasztalatokat szerezzek a tengeri herkentyűk terén, és ez a helyszinen lehet a legsikeresebb. :-)

Rossamela írta...

:) Mérnök lennék, vagy mi...

Tényleg, a beszerzési forrásokat is megtudhatjuk.
Nem kéne a tengeriherkentyűárusoktól némi szponzorációt szerezni?

gabojsza írta...

Rosamella, a szponzoráció ötlete nagyon is jó (lásd Keserédes pályázat)! Lehet, hogy egy későbbi időpontban meg lehetne szervezni.
Cukroskata, benne vagy a csapatban! :-)

Mademoiselle írta...

Tökéletes!!! Halimádó vagyok, alig hiszem, hogy képes leszek csupán egyetlen recepttel benevezni :-))

dalit írta...

Mademoiselle, ez nem ér, te rettenetes nagy előnyben vagy velünk szemben.:)
Úgyhogy a közös túrát hozzád kell elindítani.

PartizánOrsi írta...

Én ennek a kiírásnak nagyon örülök! Ugyanis a férjem imádja a mindenféle tengeri izéket, nekem meg kevés fözötapasztalatom van velük, ez most jó alkalom lesz. Tudom, tudom, mint külföldi szekciónak nekem most könnyü...

Lilahangya írta...

Nahat, lassan felebredunk, pedig nem is buekoltuk agyon magunkat... A tema tetszik, ami rogton eszembe jutott, nekem ez olyan nyari! Nyar a telben, kell ennel jobb? Ja, igen... egy jo recept meg...

Ízbolygó írta...

Hogy kerülhette el a figyelmemet a kiírás?! Nem értem...Pedig az alapanyag-beszerzőset olvastam...
Amúgy örülök, a témának! Még nem tudom mivel nevezzek, de határozottan örülök. Ahogy olvasom, ezzel nem vagyok egyedül:-)

Beatbull írta...

épp egy évvel ezelőtt tettem ugyanezt a fogadalmat, mint Te is, Gabojsza, hogy 2007-ben hallal szeretnék kísérletezgetni ;) nos, év végére el is jutottam odáig - idén a kiírásból következőleg viszont nem húzhatom oly sokáig ;) remélem Te se késed le a fogadalmad teljesítését ;)

disa írta...

視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋