2008. január 8.

Mennyire friss a friss kagyló és rák?


Íme a folytatás a tengeri herkentyűk vásárlásával, tárolásával és felhasználásával kapcsolatos jótanács-sorozatból:
Az egész fésűkagylókat, osztrigákat, fekete kagylókat és más kagylóféléket legjobb élve megvásárolni, belső nedveik elronthatják a húsukat kevéssel azután, hogy elpusztulnak. Ha héjukat már leszedték és belső részeiket eltávolították, úgy, ahogyan pl gyakran az osztriga esetében teszik, eltarthatóságuk jelentősen megnövekszik. Könnyen megállapíthatjuk, hogy a kagylóféle él-e még; izomzatuk megnehezíti szétnyitásukat, könnyed kopogtatásra összecsukódnak és illatuk édeskés. A kagylókat vagy jegeljük vagy tartsuk a hűtőszekrényben, kb. 4 fokos hőmérsékletig egészségesen életben maradnak, amely egyébként a háztartási hűtőszekrények általános belső hőmérséklete.
A kagylóféléknek oxigénre is szükségük van, sose tároljuk őket zárt műanyag zacskóban, ahol megfulladnak. Az előcsomagolt kagylókat csak hálóban vagy más lukacsos tároló zsákban vásároljuk meg. (Előfordul, hogy a nemtörődöm eladó zárt műanyag zacskóban adja át a kagylókat, anélkül, hogy lukakat fúrna arra, mire ezzel hazaér, lesz egy zacskó döglött, büdös kagylója.) Otthon tárolja őket, szárazon és nem letakarva, egy mélyebb edényben. A garnélarákokat majdnem mindig már a tengernél vagy a feldolgozó üzemben lefagyasztják, és eladás előtt engedik fel.
Amikor rákot vásárol, leginkább a héj hibátlanságára és a hús keménységére koncentráljon. A fekete tigris rákot leszámítva ne vegyen olyat, amelyen fekete foltok vagy csíkok vannak, vagy a gyomorrésznél sötét elszíneződést talál. A húsnak nem szabad hófehérnek lennie, ami általában fagyási problémát jelent, illetve rózsaszínűnek sem, ami pedig azt jelenti, hogy túl magas hőmérsékleten olvasztották ki a rákot. A homárt illetve a tarisznyarákokat élve vagy lefagyasztva vásároljuk.

A friss hallal kapcsolatos bejegyzés itt olvasható.