2008. január 12.

Cassata

Élvezem az internet áldásos „hatásait”, többek közt azt, hogy a munka miatt elszalasztott TV műsorokat meg tudom nézni, amikor kedvem tartja, akár éjjel is, vagy amikor ráérek:-) Ritkán van rá alkalom, de a napokban pótoltam kicsit és többek között több Stahl konyhája adást is sikerült megnéznem. Az egyik recept a cassata volt – a híres szicíliai ricottás piskótatorta - el is készítettem, igaz nem pontosan a Stahl recept szerint, csak a vezérfonalat tartottam be :-)

Hozzávalók:
3 dl Marsala bor híján jóféle Cserszegi Fűszeres
2 evőkanál barna nádcukor
1 narancs leve és reszelt héja
5 - 5 dkg apróra vágott kandírozott narancshéj, citromhéj és zöldcitromhéj
5 dkg ágyas pálinkából származó mazsola
fél evőkanál zselatinpor
5 dkg egész mandulás csokoládé, aprítva

25 dkg krémes túró (vödrös, Lidl beszerzés, kedves nagymama képe van a cimkén)
25 dkg mascarpone
20 dkg babapiskóta

A bort egy evőkanál nádcukorral, a narancs megreszelt héjával és kifacsart levével együtt egy edénybe raktam. Hozzáadtam az apróra vágott kandírozott narancshéjat és citromhéjat meg a mazsolát. Az egészet kevergetve nagy lángon felforraltam.

Duplán kibéleltem folpackkal egy kb. 25x10 cm-es, négyzetes püspökkenyérformát: az első réteg folpackkot hosszában, a másodikat pedig keresztben fektettem bele, figyelve, hogy a szélei minden irányban bőven túllógjanak.

A krémhez a zselatinport beleszórtam egy kis edénybe, adtam hozzá 5 evőkanál vizet, és takaréklángon addig kevergettem, amíg a zselatin tökéletesen fel nem oldódott. Forralni nem szabad!
Ezután a csokit apróra vágtam. Egy nagy keverőtálban robotgéppel összedolgoztam a krémtúrót a mascarponéval, egy evőkanál nádcukorral és a zselatinos vízzel. Leszűrtem a borban felforralt kandírozott gyümölcshéjat és a csokival együtt fakanállal belekevertem a túrós - mascarponés alapba.

A leszűrt borba sorra beáztattam kb. 5 másodpercre a babapiskótákat, és kibéleltem velük a püspökkenyérforma alját és az oldalait. Belekanalaztam a formába a túrókrémet, elsimítottam, és a tetejét kiraktam a megmaradt, beáztatott piskótákkal.

Az összeállított édességre visszahajtottam a folpack túllógó széleit, és 1 éjszakára betettem a hűtőbe. Ma kicsomagoltam, kiborítottam egy tálcára, és vendégségbe vittem, mindenkinek ízlett :-) Szeletekre vágva tálaltam. (10 szelet lett belőle)

Cassata receptek: a Bűvös szakácsnál, a mindmegette.hu -n, Stahl Judit-nál és Marisom-nál

4 megjegyzés:

Mamma írta...

Jó, hogy elkészítetted a cassatát, nem egy egyszerű édesség:-), de annál finomabb. Én majd Húsvét előtt állok csak neki, kupolaformát is beszereztem hozzá, hogy még autentikusabb legyen:-))

gabojsza írta...

Olvastam, hogy ez Szicíliában hagyományos húsvéti édesség, de nekem most támadt kedvem hozzá és egyáltalán nem volt nehéz elkészíteni. Hogy mennyire volt autentikus, arról nem tudok nyilatkozni, finomnak finom volt nagyon! :-)

Mamma írta...

Nehogy problémád legyen efelől:-), Gabojsza, hogy épp most készítetted! A cassata MINDENKOR finom, erről a férjem regélhetne, aki azóta kéri, hogy Szicíliában szinte naponta ettük:-))
A hozzávalókból és a képről ítélve nagyon finom lehetett:-))

gabojsza írta...

Na, ilyenből sosem problémáznék :-))