2008. január 6.

Dagasztás nélküli zsemle



Bevallom, a Mademoiselle által divatba hozott másfél órás dagasztás nélküli kenyér nekem lapos lett. Sokáig friss, de lapos. Ma kenyér kellett sürgősen, így újra nekirugaszkodtam.

Használtam hozzá:
*700 ml BL55-ös lisztet
*50 ml teljes kiőrlésű rozslisztet
*10 gramm szárított élesztőt
*2,5 tk sót
*500 ml meleg vizet
*100 ml tejet
*1 ek mézet
* pár tekerésnyi frissen őrölt fekete borsot
* 1 ek szárított oregánót

Egy keverőtálban kimértem a lisztet, hozzákevertem az élesztőt, a sót és a fűszereket, egy másik tálban pedig összekevertem a vizet, tejet és a mézet. A folyékony részleget a száraz részleghez öntöttem, és alaposan összekevertem. Lefedtem és másfél órára odaállítottam a meleg konvektor mellé. Egy óra múltán bekapcsoltam a sütőt 250 fokra, és egy vízzel félig töltött mélyebb tepsit helyeztem a sütő aljára.
Beliszteztem egy fém muffin sütőformát és a nagyon lágy tésztát egyszerűen belekanalaztam a mélyedésekbe, majd kb 25 perc alatt készre sütöttem. A végeredmény: 12 darab magas, rusztikus zsemle, szép lyukacsos belsővel. És finomak!