2008. január 6.

Dagasztás nélküli zsemleBevallom, a Mademoiselle által divatba hozott másfél órás dagasztás nélküli kenyér nekem lapos lett. Sokáig friss, de lapos. Ma kenyér kellett sürgősen, így újra nekirugaszkodtam.

Használtam hozzá:
*700 ml BL55-ös lisztet
*50 ml teljes kiőrlésű rozslisztet
*10 gramm szárított élesztőt
*2,5 tk sót
*500 ml meleg vizet
*100 ml tejet
*1 ek mézet
* pár tekerésnyi frissen őrölt fekete borsot
* 1 ek szárított oregánót

Egy keverőtálban kimértem a lisztet, hozzákevertem az élesztőt, a sót és a fűszereket, egy másik tálban pedig összekevertem a vizet, tejet és a mézet. A folyékony részleget a száraz részleghez öntöttem, és alaposan összekevertem. Lefedtem és másfél órára odaállítottam a meleg konvektor mellé. Egy óra múltán bekapcsoltam a sütőt 250 fokra, és egy vízzel félig töltött mélyebb tepsit helyeztem a sütő aljára.
Beliszteztem egy fém muffin sütőformát és a nagyon lágy tésztát egyszerűen belekanalaztam a mélyedésekbe, majd kb 25 perc alatt készre sütöttem. A végeredmény: 12 darab magas, rusztikus zsemle, szép lyukacsos belsővel. És finomak!

6 megjegyzés:

cukroskata írta...

Remekül néz ki, biztos finom is. :-)

gabojsza írta...

Az bizony! :-)

Mirelle írta...

Köszi az ötletet!!!

fakanál írta...

ládde, milyen furák vagyunk, mi nők! én meg azt szeretem benne, hogy nem túl magas, lehet bele rakni a fiúgyereknek szendvics gyanánt rogyásig bármit:)

gabojsza írta...

Ezek szerint nem csak az enyém nem lett túl magas...Megnyugodtam:-)

CookingStar írta...

Amikor kipróbáltam nekem is laposabb lett ennél mind a kétszer, Most áttértem kovászos dolgokra, de azt hiszem megpróbálom megint :)