2008. január 1.

Korhelyleves


A korhelyleves a töltött káposzta mellett az az étel, amin elélnék akár egy hétig is, nem tudom megunni.  Akkor a legfinomabb, ha nem csak vízzel, hanem káposztalével is készül és e célra szoktunk a kolbász masszából fagyasztani. Kolbászmassza híján egyszerű, fasírtmasszából készülnek a húsgombócok.

Hozzávalók:
kb ½ kg fűszerezett kolbász, vagy fasírt massza
1 liter savanyú káposztalé
1 fej savanyú káposzta legyalulva
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kissebb zellergumó
2-3 ek nyers rizs, többször átmosva
1 tojás
1 fej hagyma, aprítva
1 darab füstölt házi kolbász

Egy 5 literes edényt háromnegyedig megtöltök vízzel és káposztalével, felteszem főni. Amikor forr, beleteszem a gyalult savanyú káposztát és az apróra darabolt zöldségeket, a hagyma kivételével és kb fél órát főzöm. A kolbász masszával összedolgozom az aprított hagymát, nyers rizst, tojást és gombócokat formázok belőle, majd a leveshez adom. Belekarikázom a kolbászt és még kb fél órán át főzöm.
Sertés vagy pulyka darált húsból is készülhetnek a gombócok, sóval, borssal és kaporral fűszerezve, úgy sokkal üdítőbb a végeredmény. Tejföllel és friss kenyérrel az igazi :-)

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.