2008. január 28.

Halikra krém


A VKF! e havi fordulójának háziasszonyaként engedtessék meg egy határidőn túli „pályázat”, amit hétvégén nem volt alkalmam publikálni, ám nagy kedvencemről lévén szó, mégsem szeretném kihagyni! :-)
A halikra krém volt talán a legelső halétel – már ha nevezhetem annak – amit életemben kóstoltam. Gyerekkoromban az ünnepi asztalon gyakran jelen volt az előételek sorában és már akkor is nagyon szerettem. Elkészítése egyszerű, szinte elronthatatlan, a végeredmény igazi különlegesség, ínyenc fogás, amit ma is bátran tálalok baráti összejöveteleken.

Hozzávalók:
3-4 evőkanálnyi folyami hal ikrája (ponty, busa, harcsa, csuka, vagy pisztráng)
1 kis fej hagyma, reszelve
1 kisebb citrom leve
finom tengeri só
frissen őrölt bors
egy – másfél dl olaj

Az ikrát a hártyáitól megtisztítom, úgy a legegyszerűbb, ha egy deszkára fektetve a kés hátával „elkaparom”. Ha nagyon nyálkás lenne, egy szűrőben megmosom és alaposan lecsurgatom. A tiszta halikrát egy kis tálba teszem, rácsavarom egy citrom levet és legalább egy órát hagyom piheni, majd elkezdem keverni gépi habverővel. A csomómentes ikrához cseppenként adagolom az olajat, akárcsak a majonézhez, és addig keverem, amíg szép fehér lesz. Minél tovább keverem, annál habosabb, fehérebb, ebben a citromlé is jelentős szerepet játszik. Ha úgy vélem, elegendő a mennyisége, összekeverem a sóval, borssal, reszelt hagymával.
A végeredmény egy kocsonyásan rezgő krém, melyet sokféleképpen tálalhatok: kis üvegtálba, fekete olajbogyóval és vékony citromkarikákkal díszítve, tölthetem friss paprikába vagy paradicsomba, de készíthetek belőle party falatkákat is, ha egy nyomózsák segítségével akár sós kekszre, akár készen kapható kenyér korongokra nyomom és díszítem snidling zölddel, capri bogyóval, félbe vágott fekete olajbogyóval, citrom szeletkékkel. Száraz pezsgővel a legélvezetesebb :-)

Ha a friss halfogásban sok az ikra és nem akarom egyszerre elkészíteni, besózva, adagonként 3-4 evőkanálnyit bezacskózva jól fagyasztható és hetek múlva krémnek kikeverve élvezhető.

8 megjegyzés:

lorien írta...

Azért ez is izgatásnak minősül ám! :)

gabojsza írta...

:-)))

max írta...

Várom a desszertet, meg még volna egy, beküldtem, remélem még tetszik fogadni;-))

gabojsza írta...

Kedves Max,
a desszert nem készült el, időhiány miatt...bocsánat, alkalom adtán pótolom :-)

max írta...

Halihó!
Képzeld ma kaptam egy csukát, és hozzá vagy 1/2 kg halikrát:-)), azt hiszem már tudom hogy mi lesz vele, köszönöm. max

gabojsza írta...

Mázlista! :-)))
fél kiló ikrából jól lehet lakatni egy egész települést!

Hobbiszakács írta...

Megismételtem, sikerült! Igaz, hogy csak félig - az a fél szerencsére az íze volt.

Fekete ikrám volt otthon, és nem gondolkoztam sokat... Persze, hogy friss beton színű lett.

:-))

gabojsza írta...

Friss betonszínű halikra krémet még sosem ettem... (elég gusztustalan szín egy ikrakrémhez, bocs)de az biztos, hogy fekete kaviárból ízre sokkal jobbat lehet alkotni, mint bármi másból:-)))