2008. január 24.

Sült tőkehal filé currymártással, tintahalas spagettivel


Annyira finom, hogy rá lehet kattanni! :-)

Hozzávalók 4 személyre:
fél kiló tőkehal filé
1 ek currypor

1 dl fehérbor
1 dl tejszín
2 paradicsom

1 kisebb lime
1 ek olívaolaj
1 ek vaj
fekete (tintahalas) spagetti

A paradicsom bőrét keresztben bemetszem és kb 10 másodpercre forrásban lévő vízbe dobom, majd kiveszem és jeges vízbe mártom. Lehúzom a héját, negyedelem és eltávolítom a magjait.
A halfilét fűszerezem sóval, borssal, lime levével. Az 1 ek olívaolajat és 1 ek vajat összemelegítem és a halat mindkét oldalán megsütöm rajta, locsolgatva a szafttal. 2-3 perccel a sütés vége előtt hozzádobom a paradicsomot is, majd kiveszem a serpenyőből. A curryport állandó kevergetés mellett 2-3 percig pirítom a visszamaradt zsiradékban, majd hozzáadom a fehérbort, összeforralom, kb 5 perc után hozzáadom a tejszínt is és selymes mártássá főzöm.
Kifőzöm a tintahalas spagettit és tálalok. Mennyei, színes, izgalmas fogás.

Az ötletadó egy kreatív konyha receptkártya volt.