2008. január 13.

Sonkás sajttekercs

Egyszerű, gyors, finom és mutatós party falatka, aminél az elkészítési idő mindössze pár perc, a végeredménnyel pedig elégedett hümmögéseket lehet besöpörni :-)

Hozzávalók:
szeletelt sajt, nálam most ementáli
sajtkrém, nálam most gombás
szeletelt (gép)sonka
provanszi fűszerkeverék
snidling (opcionális)
frissen őrölt bors

Egy darab frissentartó fóliára fektettem egymás mellé a sajtszeleteket, megkentem a fűszerezett sajtkrém egy részével, betakartam a sonkaszeletekkel, újabb sajtkrém réteg, majd feltekertem az egészet és pár órára hűtőbe tartottam. Tálalás előtt félcentisre felszeleteltem és egy fémtálcára fektettem. Íze nagymértékben függ a felhasznált sajt és sajtkrém fajtájától meg a fűszerektől. El tudom képzelni natúr sajtkrémmel (pld. Philadelphia), füstölt lazaccal és kaporral, vagy egy semlegesebb ízű sajthoz gorgonzolás – diós- rozmaringos kencét.
Legközelebb megpróbálom szebben (egyenletesebben) feltekerni :-)

13 megjegyzés:

max írta...

Nagyon jól néznek ki, meg is kívántam, úgyhogx fogok csínálni. Mi úgy szoktuk, hogy forró vízben megolvasztjuk a trappistát, és azt terírtjük ki. Ez szimpatikusabb módszer, és sokkal gyorsabb. Gratula. max

gabojsza írta...

Max, köszönöm:-)
A forró vizes módszert ismerem, de kicsit macerás. A Lidl-ben szoktam egész jó szeletelt sajtokat venni, erre a célra nagyon megfelelnek.

PartizánOrsi írta...

Jól néz ki! Hasonlót én is szoktam csinálni és egy ideje én is szeletelt sajtból, semmi olvasztgatás :-)) Próbáld ki egyszer hajszálvékonyra szeletelt füstölt sonkával is!

gabojsza írta...

Jó ötlet, kipróbálom! :-))

Turák Kinga írta...

azt hiszem a vetítésre én is a sajt szeleteket fogom használni, mert ez az olvasztásos módszer elég stresszes :) nem tudom milyen lesz, de sok jót nem fűzők hozzá...

Névtelen írta...

Szia! Biztos hülye kérdés, de mi lesz a frissentartó fóliával? Azt is bele kell tekerni? Vagy anélkül feltekerem és aztán a tekercset bevonom vele?
Köszönöm, kezdő háziasszony vagyok. :)

Gabojsza írta...

Egyáltalán nem hülye kérdés! A frissentartó fóliára fektetem a sajtszeleteket, majd annak segítségével tekerem fel, de a fóliát nem tekerem bele (kb. ugyanúgy, mint amikor a rétest a konyharuha segítségével tekerjük fel), majd jó szorosra, henger alakúra formázzuk és hűtjük. Szeleteléskor lehet fóliástól szeletelni, majd szeletenként eltávolítani a fóliát, így kevésbé esik szét, mintha szeletelés előtt szednénk le róla. Remélem így már érthető:-)

Névtelen írta...

Köszönöm szépen, már tökéletesen értem. Meg is vettem hozzá mindent, ez lesz holnap az előétel a grillpartin. Remélem, jól sikerül.
Köszönöm a választ, Julis

Gabojsza írta...

Kedves Julis, sok sikert és kérlek írd meg, hogy sikerült!:-)))

Névtelen írta...

SOS Nem tudom szeletelni, pedig reggel óta hűtőben van :( Betehetem pár percre a fagyasztóba???
Próbáltam sima és recés késsel is...
Julis

Névtelen írta...

Szia Gabojsza,
végül betettem 10 percre a fagyasztóba és isteni lett! Gyönyörűen tudtam szeletelni és az íze is világbajnok volt! Köszönöm a klassz receptet,
Julis :)))

Gabojsza írta...

De jó! Én köszönöm a visszajelzést és bocs, hogy "vészhelyzet" idején nem voltam gépközelben...

Névtelen írta...

Ne viccelj, nem ülhetsz egész na a gép előtt a kezdő szakácsnők miatt :))))