2008. január 17.

Sáfrányos hagymakrémleves



Hozzávalók (2-3személyre):
kb ½ kg vöröshagyma, félkarikára vágva
1 liter húsleves
5 dkg frissen reszelt parmezán
5 dkg vaj
5 dkg fűszervaj
1 csipet valódi sáfrány
1 mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió
frissen őrölt bors

fél mokkáskanálnyi provanszi fűszerkeverék
egy tömlő natúr krémsajt (Sanden, Plus beszerzés)

A hagymát vajon megfonnyasztottam. Mikor üveges volt, rádobtam a sáfrányt, megszórtam sóval, borssal, szerecsendióval és belenyomtam a tömlős sajtot, kevergettem míg elolvadt. Adtam hozzá egy maréknyi reszelt parmezánt is, majd felöntöttem a húslevessel.15 perc lassú főzés után botmixeremmel pépesítettem, igazítottam a fűszerezésén.
Kockára vágott zsemle és rozskenyérből száraz serpenyőben krutont készítettem, majd hozzáadtam a fűszervajat, mikor „beszívta”, rászórtam reszelt parmezánt és ráolvasztottam.
Tálaláskor a levesestányér aljára 1-1 evőkanál reszelt parmezánt tettem, leöntöttem levessel, a tetejére sajtos kruton került. Eddig a hagymalevest a Kati barátnőm által elkövetett remekmű jelentette, de ezzel most nagyon elégedett vagyok.