![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1dqCdeGTJwX_r_KbV31vz6elBZfC5lFc7IVF-8Pil_4sARGiKtQmSQAbst6Qww5L-Cq9m_JmoktDjuNk0WeWz_yMuIZGewDkODJYrLmYJkg32wVF6AQxI3ryCqJ_yB9ZFXT2GrBrXtLY/s640/hal_csoben_kesz.jpg)
Hozzávalók 2 személyre:
300 gr tőkehal filé
200 gr mélyfagyasztott parajkrém
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
fél ek + 5 dkg vaj
só
citrombors
300 gr tőkehal filé
200 gr mélyfagyasztott parajkrém
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
fél ek + 5 dkg vaj
só
citrombors
A besamel mártáshoz:
3 dkg vaj
1 ek liszt
4 dl tej, 1 tojássárgája
2 ek reszelt parmezán
fél csokor petrezselyem zöldje, aprítva
3 dkg vaj
1 ek liszt
2 ek reszelt parmezán
fél csokor petrezselyem zöldje, aprítva
Egy kis edényben besamel mártást készítek: folyamatos kevergetés mellett felolvasztom a vajat, amikor elkezd gyöngyözni, rászórom a lisztet és kevergetve picit megpirítom. Fokozatosan hozzáöntöm a tejet és állandó kevergetés mellett sima mártássá főzöm. Sózom, borsozom és beleszórom az aprított petrezselymet és a parmezánt, addig kevergetem, míg a sajt beleolvad a mártásba.
A paradicsomok bőrét keresztben bemetszem és kb 10 másodpercre forrásban lévő vízbe dobom, majd kiveszem és jeges vízbe mártom. Lehúzom a héját, ½ cm vastagra felszeletelem.
Egy tűzálló tálat kikenek kevés olvasztott vajjal és belehelyezem a halfilé felét, fűszerezem sóval, citromborssal. Elosztom rajta a zúzott fokhagymával ízesített parajt és a paradicsomszeleteket. Betakarom a fűszerezett halfilé maradékával és ráöntöm a besamelből sajtmártássá avanzsált szósszal. Morzsolok a tetejére 5 deka vajat: a lgegyszerübb, ha a fagyott vajat ráreszelem :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQSC30_4GRc_-ScEcpxHQFWdDxlWTq52UjxMkGrHRLSLU2UK18RREE4sSAvkrOJ1Z3bcxZC56dzh1-8yTQHtajFNJJFeTUMorcPL0JB_63JjJJ3AZZULbmBKh3VZzkM-KOH8CDyOnV0iI/s400/cs%C5%91ben_hal_nyers.jpg)
Tálalhatom vinaigrette-es zöldsalátával de önmagában is finom és laktató.
A kreatív konyha receptkártyája alapján készítettem.