2012. február 17.

Tört paszuly


Hetek óta olyan kemény a tél, mint gyerekkoromban Erdélyben. Szeretem, ahogy csikorog a talpam alatt a hó és hosszú percekig képes vagyok gyönyörködni az alföldi havas tájban. Csak a vásárhelyi Kövesdomb lankái hiányoznak, meg a jó kis szánkózások, ahonnan átfagyva, éhesen hazaérve Mama törtpaszulya várt melegen. Pénteki étel volt, és nem volt előtte leves, ezért külön szerettem, mert akkoriban nem voltam nagyon leveses.
Egész jól sikerült felidézni a gyerekkori ízt.

Hozzávalók 4 főre:
fél kg száraz fehér bab (paszuly)
2 babérlevél
1 duci gerezd fokhagyma
egy nagyobb fej vöröshagyma, vagy 2-3 kis fej salotta
2-3 ek olívaolaj
só és frissen őrölt bors
mokkáskanálnyi édes fűszerpaprika
(házi) paprikás kolbász
fél fej (házi) savanyú káposzta
1-2 ek tökmagolaj

A babot beáztatom éjszakára. Másnap hideg vízben felteszem főni, tíz perc forralás után leszűröm, új vizet öntök rá, megsózom, beleteszem a babérleveleket és egészen puhára főzöm. A levét leszűröm és félreteszem. Kihalászom belőle a babérleveleket, a babot késes robotgépben pépesítem, belereszelem a fokhagymát, tekerek bele kevés borsot. Ha túl sűrű lenne, kevéssel a félretett főzőléből hígítom. A törtpaszulyt melegen tartom, közben a hagymát felszeletelem, egy serpenyőben felforrósítom az olajat, és üvegesre dinsztelem rajta a hagymát. Ha már puha, elzárom a gázt, megszórom a fűszerpaprikával és összekeverem. A kolbászt kisebb darabokra, vagy vastagabb szeletekre vágom és egy vasserpenyőben megsütöm, csak annyira, hogy kiengedje a zsírját és átmelegedjen. A savanyú káposztát vékonyan felszeletelem és meglocsolom a tökmagolajjal.
Tálaláskor a törtpaszuly tetejére teszek a hagymából, adok hozzá sült kolbászt, tökmagolajos savanyú káposztát és friss kenyeret.

Kolbász nélkül böjti ételnek is beillik.