2012. február 21.

Szardellás húsgombóc




Szardellával nem igen fűszereztem ezidáig, de ezentúl bátran teszem! Senki, aki kóstolta, nem tudta megmondani, hogy hal az, amit "plusz"-nak érez. 

Hozzávalók:
500 g sertéshús, darálva
jó maréknyi zsemlemorzsa (panko morzsát használtam)
kis fej vöröshagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma, reszelve
1 csokor friss petrezselyem, aprítva
1 citrom reszelt héja
8 db szardella filé leöblítve, villával szétnyomkodva
3 szál kakukkfű levélkéi
3-4 ek frissen reszelt parmezán
só, frissen őrölt bors
néhány evőkanál olívaolaj a sütéshez

A darált húst keverőtálba teszem, és jól összedolgozom a többi hozzávalóval. 1-2 órát (vagy akár egy éjszakát) hűtőben pihentetem a masszát, hogy összeérjenek az ízek, majd nedves kézzel gombócokat formázok belőle és pár perc alatt, kevés forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütöm egy olyan serpenyőben, ami sütőben is használható. Mivel még a gombócok közepe ilyenkor nincs átsülve, betolom a serpenyőt mindenestől a 180 fokos sütőbe, 20 percre. Salátával (somogyi kifli krumpli, salotta, olajbogyó, olívaolaj, Tokaji borecet) tálalom.

Nigel Slater recept volt az alap.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.