2012. február 13.

Sajtos perec


Vagy 40 éve eszem ezt a fajta sajtos perecet. Édesanyám nem emlékszik, honnan van a recept, már Marosvásárhelyen is így készítette. 
Jó hír, hogy manapság is kapható perec kiszúró!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2,5 dl 20 %-os tejföl
1 tojás
fél dl tej
50 g élesztő
1 kiskanál cukor
1 csapott evőkanál só
A tetejére
1 tojás
5 dkg reszelt sajt

Langyos tejben, kis cukorral felfuttatom az élesztőt. A liszttel eldolgozom a felfuttatott élesztőt, majd a sózott tejfölt és az olvasztott vajat. Rugalmas tésztát gyúrok és letakarva hagyom fél órát pihenni. Lisztezett deszkán kicsit átgyúrom, centi vastagra nyújtom és a perec kiszúró formával kiszaggatom a pereceket. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem mindet, megkenem a felvert tojással, megszórom a reszelt sajttal és fél órát hagyom pihenni, közben előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
Kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm. 

8 megjegyzés:

Alexa Christi írta...

Gyönyörűek a sajtos pereceid, Gabojsza! Magamévá tettem a receptet! :))

Gabojsza írta...

Egészségedre!:-)

tücsi írta...

Nagyon guszták, én most ilyen későn is megennék belőle jó pár darabot. Nem zavarna. Annyi édességet sütöttem mostanában, hogy itt az ideje a sósaknak. Elvittem!:))

Turák Kinga írta...

keresztanyám szokott ilyet készíteni, szeretjük mi is!!!

Névtelen írta...

Margarinnal is süthető, és meddig áll el (persze ha nem esszük meg rögtön)Éva

Gabojsza írta...

Persze, süthető margarinnal is. Hogy meddig áll el? Nálunk a harmadik napot még sosem érte meg...

Névtelen írta...

Az olvasztott vaj csak lágy vaj vagy tényleg olvasztott?

Gabojsza írta...

Én meg szoktam olvasztani, de nem forrón keverem bele, hanem hagyom kihűlni.