Vagy 40 éve eszem ezt a fajta sajtos perecet. Édesanyám nem
emlékszik, honnan van a recept, már Marosvásárhelyen is így készítette.
Jó hír, hogy manapság is kapható perec kiszúró!
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tojás
fél dl tej
1 kiskanál cukor
1 csapott evőkanál só
A tetejére
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
Langyos tejben, kis cukorral felfuttatom az élesztőt. A
liszttel eldolgozom a felfuttatott élesztőt, majd a sózott tejfölt és az
olvasztott vajat. Rugalmas tésztát gyúrok és letakarva hagyom fél órát pihenni.
Lisztezett deszkán kicsit átgyúrom, centi vastagra nyújtom és a perec kiszúró
formával kiszaggatom a pereceket. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem mindet, megkenem
a felvert tojással, megszórom a reszelt sajttal és fél órát hagyom pihenni,
közben előmelegítem a sütőt 180
C fokra.
Kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm.