2012. február 13.

Sajtos perec


Vagy 40 éve eszem ezt a fajta sajtos perecet. Édesanyám nem emlékszik, honnan van a recept, már Marosvásárhelyen is így készítette. 
Jó hír, hogy manapság is kapható perec kiszúró!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2,5 dl 20 %-os tejföl
1 tojás
fél dl tej
50 g élesztő
1 kiskanál cukor
1 csapott evőkanál só
A tetejére
1 tojás
5 dkg reszelt sajt

Langyos tejben, kis cukorral felfuttatom az élesztőt. A liszttel eldolgozom a felfuttatott élesztőt, majd a sózott tejfölt és az olvasztott vajat. Rugalmas tésztát gyúrok és letakarva hagyom fél órát pihenni. Lisztezett deszkán kicsit átgyúrom, centi vastagra nyújtom és a perec kiszúró formával kiszaggatom a pereceket. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem mindet, megkenem a felvert tojással, megszórom a reszelt sajttal és fél órát hagyom pihenni, közben előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
Kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm.