2012. február 26.

Citromos sült csirke
























Tanyasi csirkét sütöttem múlt hétvégén. Hogy jobban beleférjen a kedvenc, mázas-fedeles Pataki mázas sütőtálamba, a gerinccsontjánál kettévágtam és a mellénél kicsit megnyomtam, hogy kiterüljön. Cajun fűszerkeverékkel* fűszereztem, locsoltam rá egy fél Meyer citrom levét, a citrom másik felét vágott felével felfelé a tál közepére raktam, ráfektettem a csirkét, öntöttem alá úgy másfél deci alma cidert, lefedtem, és betoltam a 200 fokos sütőbe egy órára. Ezalatt megpuhult, majd még 20 percig sütöttem fedő nélkül, közben 3X meglocsoltam a saját szaftjával. Démon** burgonyából készült krumplipürével tálaltam.

*Cajun fűszerkeverék kapható készen is, de jobban szeretem magam keverni, a következőkből:
2 ek finom szemcséjű tengeri só
1 ek frissen őrölt színes bors
1 ek őrölt római kömény
2 ek fűszerpaprika
1 ek granulált fokhagyma
1 ek szárított kakukkfű
1 ek szárított oregáno
1 ek őrölt koriander mag
1 kk őrölt édeskömény
1 mk őrölt kardamom
1 kk őrölt chili, vagy cayenne bors
Egy tálban összekeverem, majd száraz, napvédett helyen, jól záródó üvegben tárolom.

** A Démon magyar burgonyafajta. Kissé szétfövő, de nem lisztes burgonya, nagyon jóízű pürét készítettem belőle. Bővebb infó a fajtáról itt.

3 megjegyzés:

Roza írta...

Nagyon guszta!:)

(Ne haragudjál, de megkérdezem, nem zavar ez a hozzászólást igazoló kód?
Ki lehet kapcsolni...)

Gabojsza írta...

Remélem sikerült kikapcsolnom:-)

czm írta...

Megcsináltam a receptet - gaz cider helyett normál sörrel, a saját fűszerkeveréked helyett mexikói fűszerkeverékkel - de nagyon jó lett! Ja, és a sárospataki kenyérsütő tálban készítettem. Az én ÉP-mnek is nagyon izlett!