2016. február 2.

Cajun fűszerkeverék


Jó ideje leszoktam azokról a bolti fűszerkeverékekről, melyek mesterséges ízfokozót, vagy egyéb adalékanyagot tartalmaznak. Évek óta magam keverem a cajun fűszerkeveréket is, ami a sütésre, vagy grillezésre szánt csirkére kerül nálunk. Egyszerre nagyobb adagot keverek be és jól záródó üvegben tárolom.

Hozzávalók:
75 g tengeri só
8 g fekete bors
4 g szegfűbors
20 g római kömény
25 g édes füstölt paprika őrlemény
20 g vöröshagymapor
35 g fokhagyma granulátum
15 g szárított kakukkfű
10 g morzsolt oregánó
15 g koriander mag
7 g édeskömény mag
3 g zöld kardamom
5 g chili pehely, vagy ugyanennyi őrölt cayenne bors

A szemes fekete borsot, szegfűborsot, római köményt, koriander magot, édesköményt és héjától megfosztott kardamom magokat száraz, felhevített serpenyőben illatosra pirítom, majd mozsárban, vagy fűszerdarálóban összetöröm. Hozzáadom a többi fűszert és késes robotgépben (ebben elfér az egész mennyiség egyszerre), vagy fűszerőrlésre használt kávédarálóban alaposan összekeverem. Jól záródó (pld. csatos) üvegbe teszem és sötét, hűvös helyen tárolom felhasználásig. A húsokat minimum egy órával sütés előtt befűszerezem, de van, hogy egy éjszakát, vagy vákuum fóliában 23 napot is érlelem sütés előtt, hűtőszekrényben.

A képen lévő csirkeszárnyakat fűszerezés-pihentetés után kiolajozott sütőtálba tettem, dobtam rá pár gerezd fokhagymát (héjastól, így sütés közben nem ég meg és a krémesre sült fokhagymát egyszerű kinyomni a héjból), negyedelt lilahagymát  és meyer citromot, meg pár szál friss kakukkfüvet. Aláöntöttem kb. 1,5 dl száraz rozé bort (a Szentpéteri Borpince Kadarka rozéját), lefedtem alufóliával és 180 C-fokos sütőben sütöttem puhulásig, majd levettem a fóliát és a szaftjával locsolgatva szép pirosra sütöttem. Zöldsalátával tálaltam.