2016. február 9.

Bécsi túrós palacsinta


Húshagyó kedd van, tőlünk nyugatabbra ma ünneplik a palacsinta napot (pancake day), erre az alkalomra készült a bécsi túrós palacsintám az elmondhatatlanul finom káposztás-kolbászos verzió mellé. Ma palacsintát palacsintával ettünk J

Hozzávalók 10 db palacsintához:
fél liter tej
8 (púpozott) evőkanál liszt
2 tojás
a sütéshez pici vaj

A töltelékhez:
25 dkg túró
2 tojás szétválasztva
1 púpozott evőkanál porcukor
1 kiskanál vanília kivonat
1/2 biocitrom reszelt héja
1 csipet só

Az öntethez:
1 dl tej
1 tojás
1 teáskanál porcukor

A sütőtál(ak) kikenéséhez vaj, a tálaláshoz porcukor

Összeállítom csomómentesre a palacsintatésztát, negyed órát pihentetem, majd kevés vajon kisütöm a palacsintákat és félreteszem.
A töltelékhez egy keverőtálban csipet sóval kemény habbá verem a tojások fehérjét, egy másik tálban habosra keverem a tojások sárgáját a porcukorral, hozzáadom az áttört túrót, a citrom frissen reszelt héját és a vanília kivonatot. Alaposan kikeverem, majd lazán belekeverem a fehérjékből vert habot. A palacsintákat megtöltöm a túrótöltelékkel, feltekerem és attól függően, milyen magas falú sütőedényben fogom sütni, félbe, vagy háromba vágom mindegyiket. Egy nagyobb, vagy négy darab egyszemélyes sütőtálat kivajazok, majd a vágott felükkel felfelé, kissé dőlve, lerakom a palacsintákat. Kikeverem az öntetet és a palacsintákra öntöm, majd előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 20-25 perc alatt pirulásig sütöm a töltött palacsintákat. Porcukorral meghintve tálalom.