2016. február 25.

Húsos tekercs


Egy ötlet maradék sült (vagy főtt) hús felhasználására. Vendégeket vártunk vacsorára és sütöttem egy egész malaclapockát, ami persze nem fogyott el az utolsó falatig, mert sok emberre nehéz pontosan kiszámítani, mennyi lesz elegendő úgy, hogy a társaságban vannak jó étvágyú urak és diétázó hölgyek is. Hogy másnap ne újramelegített sültet tegyek az asztalra, inkább sütöttem a maradékból egy húsos tekercset, amit szívesen fogyasztott mindenki.

Hozzávalók:
1 tekercs friss leveles tészta (250 g)
sütőben sült, maradék kicsontozott hús (kb 20-25 dkg), a sütéskor keletkezett szaftjával együtt
10 dkg reszelt sajt (most cheddar)
1-2 ek olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 tojás a tészta lekenésére


A vöröshagymát megpucolom, felaprítom és az olívaolajon megdinsztelem. A maradék sültet kicsontozom, felkockázom és késes robotgépben, kenhető masszává összedolgozom a hagymával és reszelt sajttal, hozzáadva azt a megkocsonyásodott szaftot is, ami a hússütés után a sütőedényben maradt, és még igen sok ízt rejt magában (nem utolsó sorban biztosítva azt, hogy a massza ne legyen túl száraz). Kinyújtom a leveles tésztát, megkenem a húsos masszával, majd feltekerem, mint a bejglit. Koszorúvá alakítom, összedolgozom a „találkozási pontot”, majd bevagdosom két centinként, de nem vágom át teljesen. A kapott szeleteket kifordítom, így alakul ki a szép virágforma. Lekenem a tésztát felvert tojással és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben sütöm 25-30 percig, míg aranybarnára sül. Langyosan az igazi. 

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.