2016. február 11.

Leveles tésztás édeskömény tarte gorgonzolával


Készítettem már korábban is, pitetésztával. Bolti leveles tésztával azonban gyorsabb és macera-mentes. Langyosan az igazi.

Hozzávalók két darab, 15-cm-es piteformához
1 tekercs friss leveles tészta
1 gumó édeskömény
2 tojás
100 ml tejszín
50 g gorgonzola, vagy más kéksajt
só és frissen őrölt bors

A friss leveles tésztát – azt a fajtát, amit sütőpapírra feltekerve árulnak – letekerem és kibélelek vele egy kivajazott piteformát, a széleket körbevágom. Sütőpapírt teszek rá és agyaggolyókkal, vagy száraz babbal (lencsével, borsóval) megtöltve, vakon elősütöm 180 fokos sütőben 12-15 percig. Kiveszem a sütőből, eltávolítom a vaksütéshez használt anyagokat és ameddig picit hűl, elkészítem a tölteléket.
Megmosom az édesköményt, leszedem a külső leveleit és centi vastag szeletekre vágom, az alján rajtahagyva a leveleket összefogó torzsát, hogy a szeletben a levelek ne essenek szét. Ráhelyezem a szeleteket a kissé kihűlt, elősütött tésztára.
Összekeverem a tejszínt, tojást, sót és borsot és ráöntöm az édesköménnyel kirakott tésztára, majd egyenletesen belemorzsolom a gorgonzolát. 180 fokos sütőben kb 30 percig sütöm, míg pirulni kezd. Langyosan tálalom.