2009. augusztus 2.

Gorgonzolás édeskömény tarte


Kecskeméten meglátogattam az új helyre költözött Garabonciás csemegét és hoztam haza némi jóféle gorgonzola sajtot. Madaras áruházban leltem édesköményt, ezennel adott volt a vasárnapi kényeztető reggeli:-)

Hozzávalók egy 28 cm-es tortaformához
A tésztához:
250 g liszt
125 g puha vaj
1 tojássárgája
50 ml jeges víz
1 tojás fehérje
A töltelékhez:
2 édeskömény gumó, centiméternyi vastag szeletekre vágva
2 tojás
100 ml tej
3 ek tejszín
180 g gorgonzola (vagy roquefort, vagy más, kékpenészes) sajt
só és frissen őrölt bors

Összekeverem a tészta hozzávalóit – a tojásfehérje kivételével – és a tésztával kibélelem a tortaformát úgy, hogy pereme is legyen. Beborítom sütőpapírral és agyaggolyókkal, vagy száraz babbal (lencsével, borsóval) megtöltve, vakon elősütöm 180 fokos sütőben 10 percig. Kiveszem a sütőből, eltávolítom a vaksütéshez használt anyagokat, bekenem a kissé felvert tojásfehérjével és még 10 percig sütöm, ezalatt a tojásfehérje rászárad a tésztára, bevonatot képez rajta, ami megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa.

Közben megmosom az édesköményt, leveszem a külső leveleit és centi vastag szeletekre vágom, az alján rajtahagyva a leveleket összefogó torzsát, hogy a szeletben a levelek ne essenek szét. Ráhelyezem a szeleteket a kissé kihűlt, elősütött tésztára.
Összekeverem a tejet, tejszínt, tojást, sót és borsot és ráöntöm az édesköménnyel kirakott tésztára, majd egyenletesen belemorzsolom a kéksajtot. 180 fokos sütőben addig sütöm, míg szép pirosra sül, ez kb 30 perc. Valami isteni!

Legközelebb bátrabban sózom, mert kissé sótlan lett.