2009. augusztus 5.

Rebarbarás, joghurtos pite


avagy mit kezdjünk egy csomag réteslappal, amiből rétes már nem lehet…

Időnként veszek réteslapot és mindenfélét, édeset vagy sósat csomagolok bele. Van, hogy majd megüt a guta mikor felbontom a réteslap csomagot, mely vagy a boltban állt sokat, vagy épp az a pár nap volt sok neki, ameddig a hűtőmben tanyázott…egyszóval rétesnek már alkalmatlan, de kidobni azért nem kell, mert remek joghurtos pite készülhet belőle. Az már csak hab a tortán, ha épp ilyenkor van kéznél egy köteg rebarbara, mert ez még fenségesebbé teszi e könnyű süteményt ebben a kánikulában.

Hozzávalók:
1 csomag réteslap
700 ml tej
200 g görög, vagy török, azaz zsíros joghurt (vagy lecsepegtetett sima joghurt)
5 ek (nád)cukor
4-5 szár friss rebarbara
reszelt citromhéj
2 ek vaníliás cukor, vagy 1 tk vanília kivonat
4 tojás
kevés vaj a sütőforma kenéséhez
porcukor és/vagy valamilyen savanykás lekvár a tálaláshoz

A réteslapot egy olló segítségével egyszerűen csíkokra vágom és beleszórom a hámozott, centis darabokra összevágott rebarbarával együtt egy kivajazott piteformába. Összekeverem a tejet, joghurtot, tojást, cukrot, vaníliát és citromhéjat, majd a kevercset ráöntöm a rétestésztára. 200 fokra előmelegített sütőben sütöm kb 45 percig, illetve ameddig szép piros nem lesz. Érdemes figyelni a folyamatot, nehogy a még nem jó, még nem jó – már nem jó hibába essünk:-)
Porcukorral és/vagy lekvárral tálalom.