2009. augusztus 30.

Tükörtojás virslivel


A tojásrántotta érdekes kérdés a családunkban. Nálunk sosem készül nagy serpenyőben, többszemélyes adag, mert mindenki másképp szereti: ÉP szinte folyósan, én a „púpos rántotta” híve vagyok, a lányok meg valahol a kettő között, így mindenki maga készíti a saját adagját egy egyszemélyes öntöttvas serpenyőben. A tükörtojás, az más kérdés. Azt egyformán szeretjük: a folyékony sárgáját friss kenyérrel a legjobb kitunkolni!

A serpenyőbe diónyi vajat teszek, ettől sokkal jobb lesz az íze és az illata, mintha olajjal készíteném. Amikor megolvadt a vaj, beleütöm a tojást – ekkor még nem pattog, picit megsózom és tekerek rá borsot. Én le szoktam fedni, mert utálom a tűzhelyem sikálni és ez bizony sülés közben fröcsög rendesen. Van egy kis üvegfedőm ami a vasserpenyőmre passzol, ezen keresztül figyelemmel tudom kísérni a sülés folyamatát.
Hagyom sülni, amíg a fehérje megszilárdul, ekkor leveszem a fedőt, megdöntöm a serpenyőt, és a lecsorgó vajat egy kanállal visszalocsolom a fehérjére, így a sárgája folyós marad, de a fehérje rendesen átsül. Most virslit vagdostam be, kicsit megsütöttem és ebben a „fészekben” készült a tojás. Néha reszelt sajttal, vagy kevés pirospaprikával szórom meg a tetejét.
A legfinomabb hétvégi reggelik egyike.

12 megjegyzés:

lorien írta...

jó korán kelsz hétvégén is :) mire felkelek, kész a regellire való ... poszt :)

Moha írta...

Ez mekkora ötlet! Nagyon szép így és nem a megszokott unalmas kinézet! Nálunk sem egyformán szeretjük,de mindenki engedett egy kicsit,és egy serpenyőben készül:)Viszont ezt kipróbálom,olyan jó ötleteid vannak!

Notburga írta...

Örülök, hogy a blogodra tévedtem. Nagyon klassz! Gratulálok!

gabojsza írta...

lorien@: tudod, ki korán kel...:-)
Moha@: köszönöm!
Notburga@: Isten hozott, válogass kedvedre:-)

Cukroskata írta...

Pont így szeretem a tükörtojást, és a virslivel nagyon jól néz ki :-)

stampoasis (alias nokedli) írta...

nálunk is hasonló a helyzet tojásrántotta téren. de tükörtojás mindig jöhet, bárhoigy sikeredik mindenki örömmel eszi - nálunk sonkával készül, de a te virslis képed annyira nyerö ( a fotó pedig fantasztikus hozzá), hogy be fogom dobni:-)

marisom írta...

Ez tényleg nagyon guszta!
Kedves Gabojsza köszönöm, hogy jeleztél!
Sajnos ilyenek ellen nem igazán lehet tenni semmit sem.
Üdv:marisom

VKOrsi írta...

rántottánál nálunk ez úgy alakult - merthogy apukám, anyukám és a 2 öcsém is máshogy szerette -, hogy egy serpenyőben készült, de különböző időpontokban lett kivéve a tojás :)

én remegősen szeretem, az öcsém puskapor szárazon, így mindig ő kapta a legvégén :)

Kata írta...

nagyon szep es otletes ez a virsli-feszek! en is kiprobalom hetvegen!

en a tojasrantottat a kovetkezokeppen szoktam csinalni:
a tojast felverem, es petrezselyemzoldjet teszek bele, megsozom es megborsozom. kis meretu tefal-ban megpiritok egy konzervnyi gombat, majd amikor mar eleg pirult, raontok egy marek reszelt szaraz mozarellat. elegyengetem, raontom a tojast, elegyengetem megint, es megforditom, amikor mar szepen megpirult. a masik oldalt is megpiritom (szepen pirul a sajt miatt), es egyben a tanyerra teszem az oldalan zoldsalataval. nyaminyami.

Kata írta...

amugy nagyon klassz a blog, ide fogok jarni uj otletekert!

gabojsza írta...

Kata, itt nyálazom a klaviatúrát, ahogy olvasom a rántottád...istenien hangzik!:-)
Gyere máskor is!

Kata írta...

koszonom :)
van egy-ket egyszeru sajtos receptem, amit szivesen megosztok. mikor keszitem, mindig osztatlan sikert aratnak! most idorendi sorrendben nezem a receptjeidet, es nagyon orulok nekik