2009. augusztus 9.

Gratin dauphinois


A hangzatos nevű francia tejszínes burgonya igazi ünnepi asztalra való köret. Legfeljebb 2 cm magas tarte formában sütöm, ha sokat készítek, inkább két tálat használok. Fejenként egy méretes burgonyát meghámozok, megmosok és vékony karikákra gyalulok. A szeleteket a vastagon kivajazott tűzállótálba lerakom némi átfedéssel, mint a háztetőn szokták a cserepet. Két réteget rakok egymásra, mindegyiket enyhén megsózva, frissen őrölt borssal megszórva.
Két dl tejszínt és 1 dl tejet 3 dkg vajjal összemelegítek, hozzáadok egy aprított fokhagymagerezdet. Sózom, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és cayenne-i borssal fűszerezem és ráöntöm a keveréket a rétegelt burgonyára – a folyadék épp csak lepje el –, majd 130ºC-ra előmelegített sütőbe teszem kb. két órára. Akkor jó, ha a burgonya lassan készül, mert így lesz szaftos. Ha már vajpuha, emelem 20 fokkal a hőmérsékletet és addig sütöm, míg kicsit megpirul.
Ha nem köretnek, hanem főételnek szánom (egy könnyű salátával) akkor reszelek hozzá sajtot is, a legjobb egy érett Gruyère, vagy Comté. Mennyei!